|

Birinci sınıf demokrasi

"Türkiye, ABD ya da Avrupa'yı memnun etmek için değil, kendisi için daha demokratik olmalı" diyen Grossman, "Eğer Türkiye, ilerlemenin simgesi olarak kalacaksa, birinci sınıf ekonominin yanısıra birinci sınıf bir demokrasiye de sahip olmalı" şeklinde konuştu.

.
00:00 - 17/03/2000 Cuma
Güncelleme: 18:23 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Birinci sınıf demokrasi
Birinci sınıf demokrasi
GROSSMAN UYARDI

WASHINGTON- ABD'nin Avrupa işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Türkiye'nin insan hakları alanında atması gereken adımlar olduğunu ifade ederek, "Türkiye, ABD, Avrupa ya da başka birini memmun etmek için daha demokratik olmak zorunda değil. Türkiye, kendisine gereken doğru şey bu olduğu için daha demokratik olmalı" dedi. Grossman, "Ecevit hükümeti daha fazla reform yapma konusunda doğru yolda. Türk hükümetinin düşünce özgürlüğünün genişletilmesi ve işkenceye tamamen son verilmesinde göstereceği çabaların başarıya ulaşacağına inanıyorum" diye konuştu. Clinton'ın, Türkiye'yi ziyaretinde, "Gelecek yüzyıl, Türkiye'nin kendisine verdiği yöne göre şekillenecek" yolundaki sözlerini hatırlatan Grossman, AB'nin de bu gerçeği kavrayarak Ankara'ya, birliğe adaylık statüsü tanıdığını söyledi. Grossman, "Eğer Türkiye, bölgesinde ilerlemenin simgesi olarak kalacaksa, vatandaşlarının birinci sınıf bir ekonominin yanısıra birinci sınıf bir demokrasiye sahip olmaları gerekiyor. Güvenlik, refah ve demokrasi birarada olmalı. Türkiye, bu yönde verdiği sözleri yerine getirebilir mi? Ben yapabileceğine inanıyorum" dedi.

Türkiye'nin başarısı Avrupa için şart

Grossman, Türkiye'nin 21'inci yüzyılda göstereceği başarının, Avrupa'nın başarısı için şart olduğunu belirtti. Grossman, ABD'nin, Türkiye'nin güvenlik, ekonomi ve demokrasi düzeyine büyük önem verdiğini söyledi. Middle East Forum adlı kuruluşun Philadelphia kentinde düzenlediği konferansa katılan Grossman, "Türkiye, bölgeyi tehdit eden İran ve Irak ile ortak sınırlara sahip. Şiddetli çatışmalara sahne olan Balkanlar, Türkiye'nin yanı başında. Yine Türkiye'nin yanı başındaki Dağlık Karabağ sorunu ve Çeçenistan'daki şiddet, Kafkaslar'daki barışı ve istikrarı tehdit ediyor" dedi. Grossman, Ankara'nın, NATO'ya katkısını, Keşif Gücü'nün görev yapmasına izin vermesini, Kosova'daki barış gücünde yer almasını ve Ortadoğu barış sürecine verdiği desteği, güvenlik alanında çok önemli bir rol olarak değerlendirdi.


24 yıl önce