|

Birleşmiş Milletler'de "Sigara" krizi

Anka
00:00 - 26/03/2007 Pazartesi
Güncelleme: 16:05 - 26/03/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Birleşmiş Milletler'de "Sigara" krizi
Birleşmiş Milletler'de "Sigara" krizi

Ne İran'la süregelen nükleer kriz ne de Kosova'nın nihai statüsü, Birlemiş Milletler son dönemde, kendi binasındaki sigara kriziyle boğuşuyor.


Birleşmiş Milletler Merkezi'nin bulunduğu New York'ta kapalı mekanlarda sigara içmek yasakken bu yasak BM binasında uygulanamıyor. BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre 193 üyeli uluslararası örgüt binası egemen bölge sayıldığı için New York eyalet kanunları bu binada geçmiyor.


2003 yılı Ağustos ayında eski BM Genel Sekreteri BM ve Genel Kurul binasında sigara içmeyi yasaklasa da yasak binanın alt katında bulunan “Viyana Cafe” de bir türlü uygulanamadı. Zira yabancı delege ve diplomatlar, örgüt sekreteryasının, 193 üye ülkeye yasak koyamayacağını belirterek, buna karşı çıktı.


Yeni BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un sözcüsü Brenden Varma Annan'ın örgüt çalışanlarına getirdiği yasağın hala resmi politikaları olduğunu ancak diplomatların bunun dışında kaldığını söyledi.


Bunun fiili bir durum olduğunu söyleyen Varma, “Biz yasağın, hem BM personeline, hem de diplomatlara uygulandığını söylüyoruz ama üye devletlerin diplomatlarına yaptırım gücümüz yok” dedi.


BBC'ye göre sigara içmeyen Guatemala'lı bir diplomat BM'yi bu konuda dünyaya örnek olması gerekirken ikiyüzlü davranmakla suçladı ve “Bir yandan BM'nin Dünya Sağlık Örgütü, sigara tiryakilerini işe almayacağını açıklıyor, öbür yanda kendi binasına getirdiği sigara yasağını bile uygulayamıyor” dedi.


Haberde, New York'un sigara içimindeki son kalesi olan Viyana kafesinde sigaralarını keyifle tüttüren diplomatların ise durumdan memnun olduğu kaydedildi.


17 yıl önce