|

Biz de inandık

ABD, Boston faillerinin iki Çeçen kardeş olduğunu açıkladı. Gece operasyonuyla öldürülen ağabey Tamerlan, Amerikan hayranı çıktı. 'Türkiye''den geldiler'' bilgisi medyaya servis edilirken, olayın sadece 4 günde çözülmesi ''kurban mı seçildiler'' sorusuna neden oldu.

.
00:00 - 20/04/2013 Cumartesi
Güncelleme: 00:06 - 20/04/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Biz de inandık
Biz de inandık

Dünyanın pazartesi gününden beri konuştuğu ABD'nin Boston kentindeki saldırıyı, 10 yıldır ABD'de yayaşan ve 2007'den bu yana da bu ülkede oturma izinleri bulunan iki Çeçen kardeşin yaptığı açıklandı. Şüphelilerin 26 yaşındaki Tamerlan Tsarnaev ile 19 yaşındaki Dzhokhar A. Tsarnaev olduğu belirtildi. Çeçen kardeşlerden büyüğün Rusya, küçüğün ise Kıgızistan'da doğduğu kaydedildi. Amerikan toplumuna oldukça iyi bir şekilde entegre olan ve kızkardeşleriyle birlikte Boston'da yaşayan kardeşlerin 'kurban seçilmiş' olabilecekleri kaydediliyor.

Çünkü polisin önceki gece baskında öldürdüğü 26 yaşındaki Tamerlan, ABD aşığı bir boksördü. Tamerlan'ın Facebook sayfasında Amerikan bayrağıyla verdiği pozun altında, 'Rusya adına değil ABD için olimpiyatlarda yarışmak istiyorum' notu dikkat çekiyor.

YAPTIKLARINA İNANMIYORUM

Polisin aradığı beyaz şapkalı küçük kardeş Dzhokhar ise Boston'daki Cambridge Latin High School'da okuyor. Dzhokhar'ın okul arkadaşlarından Deana Beaulieu, Amerikan basınına yaptığı açıklamada, 'Çok sakin ve zararsız biriydi' dedi. Kardeşlerin New Jersey'de yaşayan kızkardeşleri Alina Ksarneva ise, 'Harika çocuklardı. Onların yaptığına inanmıyorum. Onlardan böyle bir şeyi asla beklemem' dedi. Çeçen kardeşlerin Rusya'da yaşayan babaları Anzor ise telefonla AP'ye yaptığı açıklamada 'Büyük oğlum (öldürülen) tam bir melekti. Bir senedir tıp eğitimi alıyordu' diyerek çocuklarına komplo kurulduğunu söyledi. Boston saldırganlarıyla ilgili haberlere yapılan yorumlarda da Çeçen kardeşlerin Rusya ve ABD arasında başlayan yeni diyalog sürecine kurban gitmiş olabileceklerine dikkat çekiliyor. Ayrıca zanlılardan birinin öldürülmesi de 'neden sağ yakalanıp sorgulanmadılar' tepkisine neden oldu.

10 YAŞINDAYKEN TÜRKİYE'DEYDİ

Boston saldırısı ile ilgili olarak ABD basınında dikkat çeken unsurlardan biri de AP'nin 'Şüpheliler, Türkiye'den geldi' şeklindeki notuydu. Çeçen kardeşlerin Temmuz 2003'te Türkiye'de 10 gün kaldıkları kaydedildi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, dün yaptığı açıklamada zanlıların Türkiye'de 10 gün kaldıklarını doğruladı ama Türkiye ile hiçbir ilgilerinin bulunmadığını söyledi. Öte yandan Ortadoğu'da etkinliği artan Türkiye'nin adının saldırıyla anılması dikkat çekti. Gelişmelerin Başbakan Erdoğan'ın Mayıs'taki ABD ziyareti öncesine denk gelmesi ise soru işaretlerine yol açıyor.

Çeçenistan için savaşacağım

Boston saldırısının aranan şüphelisi Dzhokhar Tsarnaev (19) Dağıstan'da lise eğitimi almış.. Üye olduğu 'İslami' Rus sitelerinde Çeçenistan'ın bağımsızlığı için savaşacağını söylüyor.

Herkesten farklılar

Boston'daki bombalı saldırının zanlıları olarak lanse edilen iki Çeçen kardeş Tamerlan Tsarneav (26) ve Dzhokar Tsarnaev (19), Boston Maratonunda bombaların patlamasından önce birlikte koşuyu izlemiş.

ABD için dövüşürüm

Öldürülen Boston zanlısı Çeçen kardeşlerden Tamerlan Tsarneav'ın (26) boksla ilgilendiği ortaya çıktı. Tamerlan, ABD'yi olimpiyatlarda temsil edebileceğini, Çeçenler bağımsız olana dek ABD için 'dövüşmeyi' yeğlediğini söylüyormuş.

Babaları konuştu: Komplo kurdular!

Amerikan basını Boston zanlıları Tamerlan Tsarnaev ve Dzhokhar A. Tsarnaev'in kızkardeşine ve babasına ulaştı. New Jersey'dek apartman dairesinde, kapı ardından açıklama yapan kızkardeş Alina Tsarnaeva, kardeşlerinin çok iyi gençler olduğunu, bunu neden yaptıklarını anlayamadığını söyledi. AP'ye konuşan Dağıstan'da yaşayan baba Anzor Tsarnaev ise oğullarının birer melek olduğunu, bir komploya kurban gittiklerini söyledi. Baba, öldürülen oğlu Tamerlan'ın iki yıldır ABD'de tıp eğitimi aldığını söyledi.

Türk Arzu'nun evine iki baskın

FBI ve Boston polisi, bir Türk'ün evini de aradı. Watertonwn'da yaşayan evine gece yarısı 2 kez baskın yapıldığını anlatan Arzu Eylül Yalçınkaya, yaşadığı korkuyu şöyle anlattı: Gece saat 1'i geçtiği sıralarda bulunduğum evin çatısından silahlı insanlar girdi. Polis olduklarını da bilmediğim için çok korktum. Bu sefer neden korkuyorsun diye daha fazla şüphe duydular' dedi. Polislerin ilerleyen saatlerde ikinci defa kapısını çaldıklarını ve her tarafı yeniden aradıklarını belirten Yalçınkaya 'Amerika'ya geleli henüz birkaç ay oldu. Çok kimseyi tanımıyorum. Henüz evime televizyon da almamıştım. Gelişmeleri de takip edemiyorum. Olay sanırım evimin arka veya bir ön sokağında olmuş. Çok can sıkıcı bir durum' ifadelerini kullandı.


11 yıl önce