|

BM elçisi, Darfur'a gidiyor

BM Darfur Özel Temsilcisi Eliasson, Sudan'ın sorunlu bölgesi Darfur'a gidiyor. Bölgeyi ziyaret edecek olan Eliasson, bölgedeki çatışmaları durdurmayı hedefliyor.

Cihan
00:00 - 6/01/2007 Cumartesi
Güncelleme: 09:54 - 6/01/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
BM elçisi, Darfur'a gidiyor
BM elçisi, Darfur'a gidiyor

BM Darfur Özel Temsilcisi Jan Eliasson, Sudan'ın sorunlu bölgesi Darfur'a gidiyor. Bölgeyi ziyaret edecek olan Eliasson, bölgedeki çatışmaları durdurmayı hedefliyor.


Mayıs 2005'te Hartum ile Darfur'daki isyancı gruplardan biri ile barış anlaşması imzaladı. Ancak bölgedeki diğer grupların bu anlaşmayı imzalamaması nedeniyle sorun çözümsüz kalmaya devam etti. Darfur'da bulunan Afrika Birliği askerlerinin yetersiz kaldığını savunan uluslararası toplum, bölgede BM askerlerinin de gitmesini istiyordu. Hartum, AU ve BM'nin ortak bir güç kurmasını kabul etti. Ancak Sudan ve BM, Darfur'a kaç BM askerinin gideceği konusunda anlaşamadı.


BM Darfur Özel Temsilcisi Eliasson, Hartum'daki yetkililerle görüşmeden önce Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan AU yetkililer ile de görüşecek. Eliasson ile AU'lu meslektaşı Salim Ahmed Salim, "siyasi süreci tekrar canlandırmak" istediklerini açıkladı. Salim, "Darfur sorunununa askeri çözüm getirilemez. " dedi. BM Temsilcisi Eliasson, "Beraber çalışarak siyasi süreci başlatacak bir yol bulmak istiyoruz. " dedi.


17 yıl önce