|

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos'tan, BMGK'ya suçlama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) insani yardım konusunda ''eylemsizlik''le suçladı.

Aa
00:00 - 25/10/2013 Cuma
Güncelleme: 20:35 - 25/10/2013 Cuma
Yeni Şafak
BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos'tan, BMGK'ya suç
BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos'tan, BMGK'ya suç

Konsey'in 5 daimi üyesinden biri olan İngiltere'nin yaptığı çağrı üzerine toplanan BMGK'ye, Suriye'deki insani durumla ilgili brifing veren Amos, vahşeti durdurmak ve insani yardımlara izin verilmesini sağlamak için BMGK'nın liderlik rolünü hatırlattı.

Amos, geçen 34 ay içinde, BMGK'nın liderliği konusunda hayal kırıklığına uğradığını dile getirerek,"İhtiyacı olanların umutsuzca bekledikleri yardıma ulaşmaları için''Suriye'deki savaşın iki tarafına da daha fazla baskı uygulanmasını istedi. BMGK'yı, 'Şiddet ve vahşetin durdurulması'' için gerekli adımları atmaya çağıran Amos, ''Hiç kimse uluslararası insani yardım hukuku ve insan hakları konusundaki sorumluluklarını yerine getirmiyor. Konsey önerilerin uygulanmasını sağlamak için yapılabilecek tüm çabaları göstermek zorundadır'' dedi.

Yaklaşan kış mevsiminin getireceği zor yaşam şartlarına dikkati çeken Amos, yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için yeterli şoför bulunamadığını dile getirerek, bölgede temel beslenme, hijyen ve aşı problemi bulunduğunu da aktardı.

Amos, Suriye'de, hastanelerin yüzde 60'nın, sağlık merkezlerinin yüzde 38'nin, ambulansların yüzde 90'nın ve ilaç fabrikalarının yüzde 90'nının krizden etkilendiğini dile getirdi.


11 yıl önce