|

BM'de gergin dakikalar

Gürcistan'ın talebiyle dün olağanüstü şekilde toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde gergin dakikalar yaşandı. Karşılıklı olarak birbirlerini suçlayan Rus ve ABD'li temsilciler toplantının havasını soğutunca diğer liderlerden çıt çıkmadı

Dış Haberler
00:00 - 30/08/2008 Cumartesi
Güncelleme: 03:09 - 30/08/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
BM'de gergin dakikalar
BM'de gergin dakikalar

Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıma kararının ardından ilk kez toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ABD'li ve Rus temsilciler arasında gerginlik dolu anlar yaşandı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Gürcistan'ın talebi doğrultusunda ülkedeki durumu ve Rusya'nın G. Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıma kararını değerlendirmek üzere acil bir toplantı yaptı. Tüm gün boyunca süren toplantılarda Rusya, Konsey üyelerinin çoğunluğu tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Konsey top-lantılarında Rusya'ya genellikle yakın duran Çin'in daimi temsilcisi hiç söz almadı. Somut olarak hiçbir bildiri ya da kararın kabul edilmediği toplantıda, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ile ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff arasında karşılıklı suçlamalar oldu.


ÇİN RUSYA'YA DESTEK VERMEDİ

Toplantıda Fransa, Rusya'yı kararından dolayı kınarken İtalyan temsilci kararın Gürcistan'daki krizi daha da tehlikeli hale getirdiğini söyledi. Gürcistan Büyükelçisi Irakli Alasania ise bir kez daha Rusya'nın ulusal egemenliğini ve uluslararası hukuğun temel ilkelerini ihlal ettiğini belirtti, bu bağımsızlıkları tanıma kararının Kafkaslar'da ayrılıkçı hareketler üzerinde son derece olumsuz etkisi olacağını vurguladı. Konsey'de genel olarak Çin'den destek alan Rusya bu kez aynı desteği görmedi.


G. OSETYA VE ABHAZYA'YA SÖZ YOK

Çin'in Daimi Temsilcisi toplantıda söz almadı, aynı şekilde Rusya'ya yakın duran Libya ve Vietnam temsilcileri de sessiz kaldılar. Bu arada Konsey, Güney Osetya ve Abhazya'dan temsilcilerin Konsey'de konuşma yapma taleplerini de kabul etmedi. Sadece Güney Afrika Büyükelçisi Dumisani Kumalo Moskova'ya giderek ABD elçiliğinden vize talebinde bulunan G. Osetya ve Abhaz temsilcilerin Konsey'e hitap etme isteklerine destek verdi.


İŞTE O DİYALOGLAR

WOLFF: Gürcistan topraklarına girmeniz ve güç kullanmanız BM Ana Sözleşmesine aykırı! Güney Osetya bölgesinde yaşayan Rus vatandaşlarını koruma bahaneniz gerçek değil!

ÇURKİN: Bu ikiyüzlülük! 2003 yılında Irak'a kitle imha silahlarının bulunduğu gerekçesiyle girdiniz. ABD'nin değerli temsilcisine kitle imha silahlarını sormak istiyorum, Irak'ta onları buldunuz mu yoksa hala arıyor musunuz?”

WOLFF: Bu benzetme son derece yanlış. Ben psikolog değilim ve sizin bu çağrışımı nasıl yaptığınızı da bilmiyorum. Irak'la ilgili ne bir toprak hırsı ne de Irak'ı parçalama sözkonusu.

ÇURKİN: Ha Kosova Ha Güney Osetya. İkisi de aynı. NATO da 1999 yılında Sırbistan'ı bombalamıştı.

SAWERS: Benzetme doğru değil. NATO'nun askeri müdahalesi birden fazla ülke tarafından insani bir krizi önleme amacıyla ortaklaşa yapıldı. Kosova'nın bağımsızlığı 9 yıl süren BM yönetiminin ardından geldi. Ama siz güç kullanarak tek başınıza komşu bir ülkenin sınırlarını yeniden çizme girişiminde bulundunuz.


16 yıl önce