|

BM'den Türk Kızılayı'na 'Somali' teşekkürü

Aa
00:00 - 11/05/2012 Cuma
Güncelleme: 14:11 - 11/05/2012 Cuma
Yeni Şafak
BM'den Türk Kızılayı'na 'Somali' teşekkürü
BM'den Türk Kızılayı'na 'Somali' teşekkürü

Türk Kızılayı, Somali'de 15 bin kişiye hizmet verdiği Cezire Hayat Çadırkenti'nde Birleşmiş Milletler heyetini kabul etti.

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Somali'de yürüttüğü insani yardım operasyonuyla dünyanın dikkatini üzerine çeken Türk Kızılayı, Dünya Kızılay Kızılhaç Günü dolayısıyla, Cezire Hayat Çadırkenti'nde BM heyetini ağırladı.

BM İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı Catherine Bragg, BM OCHA Operasyonlar Direktörü John Ging, BM Somali İnsani Yardım Koordinatör Vekili Killian Kleinschmidt ve BM Somali insani yardım kuruluşları temsilcilerinin katıldığı ziyarette, Türk Kızılayı Somali Delegasyon Başkanı Hayrettin Gürova, heyete yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Çadırkenti gezen heyetten Catherine Bragg, Somali'de ziyaret ettiği birçok çadırkentte elverişsiz koşulları ve insanlar arasındaki çatışmayı gördüğünü belirtti.


'Söyleyecek iki sözüm var: Mükemmel ve inanılmaz'

Türk Kızılayı'nın çadırkentinin ise farklı olduğunu ve buraya ilk girdiği anda etkilendiğini ifade eden Bragg, şunları kaydetti:

'Çadırkent çok modern ve güvenli. Şimdiye kadar çadırkentinizi BM Somali Delegasyonu'ndan övgüyle takip ettim. Tüm faaliyetlerinizi takdir ediyorum. Burada özenli ve doğru çalışmayla neyin mümkün olabileceğini göstermişsiniz. Çadırkentte 15 bin kişilik bir aile olmuşsunuz. Herkesin yüzü gülüyor ve herkes huzurlu. Çadırkentiniz için söylenebilecek iki söz var: Mükemmel ve inanılmaz. Somali ziyaretimde kendimi en güvende ve en mutlu hissettiğim yer burası oldu.'


'Türk misafirperverliği özenli ve ihtişamlı'

Türk Kızılayı'nın misafirperverliğinden memnun kaldığını da belirten Bragg, 'Türkiye'ye daha önce birçok kez gittim. Türk misafirperverliğinin ne kadar özenli ve ihtişamlı olduğunu iyi biliyorum. Aynı misafirperverliği Somali'de, bu zor şartlar altında ve çadırkent ortamında bizlere gösterdiniz. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.

Çadırkenti gezerek tüm faaliyetleri ve üniteleri yakından inceleyen heyet, Somalili çocuklara oyunlarında eşlik etti, hediyeler verdi. 

Somalililerin mobil fırında pişirdiği ekmeğin tadına bakan Bragg, Somali halkının meslek sahibi yapılmasını ve kendi toplumları için hizmet sunmasını önemli bir çalışma olarak değerlendirdi.

Türk Kızılayı'nın yürüttüğü çalışmaların Somali için hayati önem taşıdığına işaret eden Bragg, 'Buraya kamp demek mümkün değil, tüm hizmetlerin sunulduğu bir şehir olmuş adeta. İnanılması mümkün olmayan bir hizmet sunuyorsunuz' görüşünü bildirdi.

12 yıl önce