|

BMGK Ukrayna'yı görüştü

BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin toplantısının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya'dan askerlerini Kırım'dan çekmesini isterken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Ukrayna ile Kırım'da filo bulundurma anlaşmaları olduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 1/03/2014 السبت
Güncelleme: 07:10 - 1/03/2014 السبت
Yeni Şafak
BMGK Ukrayna'yı görüştü
BMGK Ukrayna'yı görüştü

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BMGK toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna halkının kendi geleceğini belirlemesi gerektiğini belirterek, "Biz Rusya'nın Kırım'da askeri konuşlanma gerçekleştirdiği yönündeki raporlar nedeniyle büyük rahatsızlık duyuyoruz. Rusya'dan askeri güçlerini geri çekmesini ve Ukrayna halkına geleceğini kendilerinin belirleme fırsatı tanıması çağrısı yapıyoruz" dedi.

Uluslararası toplumun Ukrayna halkı ile dayanışma içinde olma yükümlülüğü olduğunu ve böylece "gereksiz şiddetin" önüne geçilebileceğini dile getiren Power, "Tüm ülkelerin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermesini istiyoruz. Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak her türlü hareketi ABD kınar" diye konuştu.

Ukrayna'da yeni kurulan hükümete Ukrayna içindeki bütün önemli kesimlerin büyük destek verdiğini ifade eden Power, ülkedeki yeni kabinenin temsil kabiliyetinin yüksek ve katılımcı olduğunu vurguladı.

Kırım için acil olarak "uluslararası arabulucu misyonu" kurulması çağrısı yaptıklarını da belirten Power, böylece şiddetin azaltılıp diyaloğun sağlanabileceğini kaydetti.

"Kırım'da filo bulundurma anlaşmamız var"

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, yabancı ülkelerin Ukrayna'daki siyasi sürece karışarak bugünkü duruma neden olduklarını savundu.

Ukrayna'da yeni kurulan hükümetin her kesimi temsil etmediğini ifade eden Churkin, "Yeni Hükümet kendisini ulusal birlik hükümeti olarak niteleyemez, çünkü ülkenin belirli bölgelerinden temsilciyi içeriyor" dedi.

Churkin, Kırım'da Rus askeri unsurlarının bulunduğu iddialarına ilişkin de, "Bizim Ukrayna ile Sivastopol'da Karadeniz filosu bulundurma anlaşmamız var. Biz bu anlaşma çerçevesinde hareket ediyoruz" diye konuştu.

Gazetecilerin, Ukrayna'ya Rus helikopterleri ve savaş uçaklarının girdiği iddialarını hatırlatmaları üzerine de Churkin, bu konuda yeterli bilgisinin olmadığını söyleyerek 1. Dünya savaşının İngiltere'de yayınlanan bir gazetenin yanlış haberi üzerine başladığını belirtti.

Bu tür bilgiler olabileceğini vurgulayan Churkin, "Ancak bu haberler her zaman doğru olmaz" dedi.

٪d سنوات قبل