|

Bolton: Ayetullahlar masaya otursun

Trump’ın ardından Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da İran’ı masaya çağırdı. Neocon tetikçi, ‘’Ayetullahlar kıskaçtan çıkmak istiyorlarsa gelip masaya otursunlar’’ mesajı verdi. Beyaz Saray’ı güvenilmez bulan İran ise ret kararında ısrarlı. İran Dışişleri Bakanı Zarif, Avrupa’nın İran’ın arkasında durarak ABD’yi yalnızlığa ittiğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:09 - 9/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Ayetullah Ali Hamaney - John Bolton
Ayetullah Ali Hamaney - John Bolton

ABD Başkanı Donald Trump’ın savaş yanlısı Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ‘’Ayetullahlar kıskaçtan çıkmak istiyorlarsa gelip masaya otursunlar’’ dedi. Fox News’e mülakat veren Bolton, Trump’ın nükleer anlaşmayı iptal edip yaptırımları yeniden yürürlüğe almasıyla İran’ın nasıl bir karşılık vereceği sorusuna ‘’Başkan’ın kendilerine yönelttiği müzakere teklifini kabul edebilirler’’ yanıtını verdi.

‘’İran gerçekten ciddiyse masaya oturur. Ciddiler mi, değiller mi, öğreneceğiz’’ diye ekleyen Bolton, ‘’Biz rejim değişikliği politikası gütmüyoruz, İran hükümetine davranışlarını değiştirmesi için eşi benzeri görülmemiş bir baskı uygulamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DÜNYA YALNIZLIĞA İTTİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de nükleer anlaşmayı çöpe atan istikrarsız ABD yönetiminin güvenilmez olduğunu kaydederek bu sebeple ‘ABD’yle yeni görüşmeleri düşünmenin zor olduğunu’ söyledi. Zarif, Avrupa ülkelerinin İran’dan petrol alan ülkelerle tek tek görüşerek, “ABD yaptırımlarına aldırmadan ithalata devam etmeleri” yönünde telkinlerde bulunduğunu da söyledi. Avrupa’nın ayrıca ABD yaptırımlarına rağmen İran Merkez Bankası’nın Avrupa bankalarıyla işlemlerini kolaylaştırma konusunda da çabalarını sürdürdüğünü anlatan Zarif, “Avrupa’nın yaptırımlara karşı çıkması ABD’yi yalnızlığa itti.” dedi.

KÖTÜ SONUÇLARI OLUR

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İran’a karşı başlatılan yaptırımların kötü sonuçlar doğuracağını belirterek “İran’ın tecridi radikal ve köktenci güçleri artırabilir” dedi. Maas şunları kaydetti: “İran’daki kaos, Irak veya Libya’da yaşadığımız gibi zaten sorunlu bir bölgeyi daha da istikrarsız hale getirecektir. Biz anlaşmanın devamı için mücadele ediyoruz. Bu anlaşma bizim güvenliğimiz çok önemlidir çünkü o bölgede güvenlik ve şeffaflık sağlamaktadır. Neticede İran bizim için uzakta olan Avrupa’nın komşusudur. Kim bu bölgede yeni bir rejim umut ediyorsa daha büyük problemlerle karşılaşabilir.”

Çalışma Bakanı azledildi

İran Çalışma Bakanı Ali Rebii, mecliste yapılan gensoru oylamasında güvenoyu alamayarak görevinden azledildi. Mecliste 111 milletvekili Rebii lehine oy kullanırken 129 vekil ise Rebii'nin görevden alınması yönünde oy verdi. Sert tartışmalara sahne olan meclisteki oturumda, "Direniş ekonomisine uygun hareket etmeme, görev ve sorumlulukları yerine getirememe" gibi kendisine yöneltilen birtakım eleştirilere cevap veren Rebii, "Ülkedeki sorunlardan bütün yetkililer sorumlu olmalı" dedi. İran devlet televizyonunun haberine göre, ülkenin şeffaflaşması gerektiğini dile getiren Rebii, bu sayede halka yolsuzlukla mücadele edildiği mesajının verilebileceğini ifade etti.

#John Bolton
#İran
#Avrupa
#ABD
6 yıl önce