|

Boru hatlarında ilk zafer Putin'in

Orta Asya petrolleri üzerinde ABD ile Rusya arasında süren savaşın ilk ga-libi Türkmenistan ve Kazakistan'la yeni anlaşmalar imzalayan Putin oldu

Moskova
00:00 - 13/05/2007 Pazar
Güncelleme: 03:08 - 13/05/2007 Pazar
Yeni Şafak
Boru hatlarında ilk zafer Putin'in
Boru hatlarında ilk zafer Putin'in

Rusya, Türkmenistan ve Kazakistan'ın, Hazar Denizinin çevresine yeni bir doğal gaz boru hattı döşenmesi konusunda anlaştığı bildirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 6 günlük Orta Asya gezisinin hedefini oluşturan boru hattı anlaşmasına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi. Ancak bu anlaşma, ABD, Avrupa ve Çin'in Türkmen gazına doğrudan ulaşma ümitlerine büyük darbe olarak değerlendiriliyor. Üç ülke, yayımladıkları ortak deklarasyonda, yeni boru hattının inşasına ilişkin anlaşmayı eylüle kadar imzalayacaklarını ve doğal gaz ihracatını geliştirmek için Özbekistan ile de çalışacaklarını bildirdi.

MUHALİFLER ALTERNATİF ARIYOR

Putin'in Polonya'da gerçekleşen gelişmekte olan ülkeler enerji zirvesinde Rusya'nın by-pass edilerek Orta Asya enerji kaynaklarının Ukrayna'nın Odessa limanına oradan da Polonya'nın Brody limanına ulaştıracak alternatif hat üzerinde mutabakata varıldı. 6 ülkenin devlet başkanlarının katıldığı zirvedealternatif yollar ile enerji güvenliğinin sağlanması önerildi.

PUTİN'İN GÖLGESİNDE KALDILAR

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Litvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko'nun katıldığı Muhalefet zirvesi Putin'in gölgesinde kaldı.

17 yıl önce