|

Bosna Hersek'in yeni Başbakanı: Zvizdiç

Bosna Hersek Üçlü Devet Başkanlığı Konseyi, bugünkü olağanüstü oturumunda, Demokratik Eylem Partisi'nden (SDA) Denis Zvizdiç'i başbakan (Bakanlar Konseyi Başkanı) olarak atadı. Zvizdiç'in görevine resmen başlaması için Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu alması gerekiyor.

Yeni Şafak
18:28 - 9/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 16:31 - 9/02/2015 Pazartesi
AA
Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Zvizdiç'in başbakanlığa atandığı ile ilgili kararın ülkedeki iki meclisten biri olan Temsilciler Meclisi bünyesindeki Bakanlar Konseyi Seçimlerini Hazırlama Komisyonu'na gönderileceği bildirildi.


Zvizdiç'in görevine resmen başlaması için Temsilciler Meclisi'nden güvenoyu alması gerekiyor. Oylamanın, çarşamba günü yapılması bekleniyor. Zvizdiç, Temsilciler Meclisi'nde güvenoyu aldıktan sonra hükümeti (Bakanlar Konseyi) oluşturmaya başlayacak.


Zvizdiç daha önce Saraybosna Kantonu Başbakanlığı, Saraybosna Kantonu Meclis Başkanlığı ve Bosna Hersek Federasyonu Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu.


Federasyon Başkanı Çavara


Bu arada, ülkedeki iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nun (FBİH) yeni başkan ve başkan yardımcıları da belli oldu.


Hırvat Demokratik Birliği'nden (HDZ) Marinko Çavara, Bosna Hersek Federasyonu Başkanlığına, SDA'dan Melika Mahmutbegoviç ve Demokratik Cephe'den (DF) Milan Dunoviç başkan yardımcılıklarına seçildi.


Bosna Hersek'te 12 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin ardından yaklaşık dört ay geçmesine rağmen, iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) ve Bosna Hersek Federasyonu'nu oluşturan 10 kantondan Gorajde Kantonu ve Batı Hersek Kantonu dışında hükümetler hala kurulamadı.
#hükümet kurma çalışmaları
#Bosna hersek
#Denis Zvizdiç
9 yıl önce