|

Bosna-Hersek'te hükümet kurmada uzlaşma

Bosna-Hersek'te hükümet kurma görüşmelerinde uzlaşmaya varıldı. Federasyonda hükümetin kurulması için uzlaşan Sosyal Demokratlarla Boşnak ve Hırvat partiler, anlaşmaya vardıkları programın içeriğini kamuoyuna sundu.

Aa
00:00 - 20/12/2010 Pazartesi
Güncelleme: 21:22 - 20/12/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Bosna-Hersek'te hükümet kurmada uzlaşma
Bosna-Hersek'te hükümet kurmada uzlaşma

Bosna-Hersek'i oluşturan iki entiteden biri Bosna Hersek Federasyonu'nda hükümetin kurulması için yapılan görüşmelerde uzlaşmaya varan Sosyal Demokratlarla Boşnak ve Hırvat partiler, anlaşmaya vardıkları programın içeriğini kamuoyuna sundu.

Bosna-Hersek'te 3 Ekimde yapılan seçimlerin ardından, Federasyonda hükümet kurma konusunda uzlaşma sağlayan Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Zlatko Lagumciya, Boşnakların en büyük partisi Demokrat Hareket Partisi (SDA) Genel Başkanı Süleyman Tihiç, ülkedeki Hırvatları temsil eden partilerden NSRZB'nin lideri Mladen İvankoviç ile HSP Genel Başkanı Zvonko Yurişiç, parlamento binasında basın toplantısı düzenledi.

SDP lideri Lagumciya, yaptığı konuşmada, 4 partinin uzlaştığı ve birçok konuda reform öngören programla ilgili bilgi verdi.

Programda, başta Anayasa değişikliği olmak üzere, AB yolundaki ülkenin yapması gereken reformların yer aldığını ifade eden Lagumciya, 'Federasyon seviyesinde hükümeti kurmak için gereken çoğunluğa sahip olmamıza rağmen, bu programı destekleyen diğer partileri de bize katılmaları için beklemekteyiz' şeklinde konuştu.

Hükümetin herhangi seviyesinde çoğunluk sağlayan bir parti grubunun uzlaştığı programı açık bir şekilde halka sunmasının, ülkede ilk kez yaşanan bir olay olduğuna dikkati çeken Lagumciya, 'Uzlaştığımız bu program, şu ana kadar sunulan tüm programlardan ötedir ve Sırp Cumhuriyeti'nden bile olumlu not aldı' dedi.

SDA Başkanı Süleyman Tihiç de 4 partinin uzlaştığı programın diğer partilere de açık olduğunu söyleyerek, 'Bize katılmaları için tüm partileri davet ediyorum, özellikle Hırvat partilerine davetimi sunmaktayım fakat ülkenin bir köşesine göz atanlar ve yeni entiteler düşünenlere bu grupta yer yoktur' diye konuştu.

Programın, Dayton Antlaşması çerçevesinde yapılan 'hataları' düzeltmeyi öngördüğünü ve devlet zirvesindeki makamların etnik bazda değişmesine de yol gösterdiğine dikkati çeken Tihiç, Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Üyelerinin de artık dolaylı şekilde parlamentolarda yer alan milletvekillerince seçilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Tihiç, konuşmasına şöyle devam etti:

'Program, devlete ait mülkiyet konusunu ve Yüksek Temsilciliğin kapatılmasını da içermektedir. Hepimiz Yüksek Temsilciliğin kapatılmasını isteriz fakat bu ancak istenen şartları yerine getirdiğimiz zaman gerçekleşir. Anayasa değişiklikleri konusunda da AB'nin şart koyduğu ve ileride de koyacağı konulara ağırlık verilecektir. Bu programın çerçevesinde Sırp Cumhuriyeti'nden gelen partilerin de kabul etmesi gereken birçok konu bulunmaktadır.'

HSP Başkanı Zvonko Yurişiç ise sunulan programı 'pozitif bir adım' olarak nitelendirerek, 'Hükümetin kurulma görüşmelerinde ilk kez bakanlıkların dağılımı değil, ülkenin gerçek sorunları konuşuldu' dedi.

NSRZB Başkanı Mladen İvankoviç ise programda Bosna-Hersek genelinde yaşayan insanların hayat standardına dikkat edildiği için mutluluk duyduğunu ifade ederek, kabul ettiği programın Bosna-Hersek'e çok önemli reformları getireceğinden şüphe duymadığını vurguladı.

'Bosna Hersek Federasyonu'nda hükümet kurma ilkeleri ve devlet kurumlarında birlikte hareket etme platformu' konulu program, ülkenin AB'ye doğru atması gereken adımları, NATO üyeliği için gereken şartların yerine getirilme yöntemleri, devlet mülkiyetinin entiteler seviyesinden kaldırılması, ekonomik ve siyasi öncelikler, ülkenin dış politikası ve dış imajının değiştirilme yöntemleri, nüfus sayımı, yolsuzluk ve organize suçla mücadele, Anayasa değişikliği ve AB'nin Yüksek Temsilciliği'nin kapatılması için yapılması gerekenlerin yerine getirilme yöntemlerini içeriyor.


13 yıl önce