|

Bosna, Sırbistan'ın da özür dilemesini istiyor

Hırvatistan'ın Bosna-Hersek'ten özür dilemesi üzerine Bosna Başmüftüsü Çeriç, Sırbistan'ın da özür dilemesini istedi

Aa
00:00 - 14/04/2010 Çarşamba
Güncelleme: 22:36 - 14/04/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Bosna, Sırbistan'ın da özür dilemesini istiyor
Bosna, Sırbistan'ın da özür dilemesini istiyor

Bosna-Hersek Başmüftüsü Mustafa Çeriç, Hırvatistan'ın Bosna-Hersek'teki savaşta yıkıma karışmasından ötürü özür dilemesini memnuniyetle karşıladıklarını, bu tutumun Sırbistan'a da örnek olmasını istediklerini söyledi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Bosna-Hersek parlamentosunda yaptığı konuşmada, ülkesinin 1992-1995 yılları arasındaki savaşta Bosna'da yıkıma karışması ve Bosna-Hersek'teki Boşnak, Sırp ve Hırvatlar arasında ayrılıkların körüklenmesinde rol oynamasından dolayı özür dilemişti.

Çeriç, Reuters'a yaptığı açıklamada, bu tutumu "içten" diye niteledi ve çok mumnun olduğunu belirtti. Aynı samimi tutumu Sırbistan'dan da beklediklerini ifade eden Çeriç, Belgrad yönetiminin bu konuda oyalamaca içerisinde olduğunu söyledi. Çeriç, Sırbistan'dan, "Bosnalı Sırpların yaptığı katliamlar dolayısıyla açıkça özür dilemesini, uzlaşma ve uyum yönünde adımlar atmasını" beklediklerini ifade etti.

Başmüftü Çeriç, Sırbistan'ın dünyayı "yalanlarla ve iyi niyetliymiş gibi görünen, ama içi boş olan girişimlerle" oyalamakta olduğunu savunarak, "Soykırımı reddederek soykırımın kurbanlarıyla alay edilmesi, ikinci bir soykırıma da hazır olduklarını gösteriyor" görüşünü savundu.

Sırbistan parlamentosu, Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in girişimiyle geçen ay aldığı kararla, 8 bin kişinin öldürüldüğü 1995 Srebreniça katliamını kınamıştı. Kararda, Boşnaklardan özür yer almamış ve katliamlar soykırım olarak nitelenmemişti.

Başmüftü Çeriç, açıklamasında, AB'ye bir mesaj vermek istediğini de belirterek, Belgrad'ın "sahte göz yaşlarına" tekrar aldanmamaları gerektiğini, Sırbistan'ın değişmediğini belirtti. Çeriç, "Belgrad'ın Tadiç ile yaptığı şey, aldatmaktan başka bir şey değildir" dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanının bu konuda samimi bir tutum takınmasının kendisini çok memnun edeceğini ifade eden Çeriç, kendisinden, "Boşnak-Sırp uzlaşmasını sağlayacak bir diyalog kapısını açmasını istediğini" ifade etti.


-HIRVATİSTAN'DAN DAVET-

Çeriç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç'in kendisine telefon ederek, 1993 yılında Bosnalı Hırvatların düzenledikleri katliamda ölen Boşnakların anılması amacıyla yarın düzenlenecek törenlere birlikte katılmaya davet ettiğini de bildirdi.

Bosna'daki Katoliklerin ruhani lideri Kardinal Vinko Puljiç ile birlikte bu törene katılacaklarını belirten Çeriç, aynı jestleri Sırp tarafından da beklediklerini ifade etti.

Çeriç, "Benzer bir telefon Sırbistan Cumhurbaşkanından gelse ne yaparsınız?" sorusunu yanıtlarken, "Böyle bir telefon zaten bekliyorum. O zaman dünyanın en mutlu insanı olacağım. Böylece Sırbistan, uzlaşmanın da kapısını açmış olacak" dedi.


14 yıl önce