|

Brexit depremi

Avrupa Birliği (AB) ile İngiltere arasında Brexit taslağı üzerinde anlaşma sağlanması ve İngiliz hükümetinin 5 saat süren toplantısının ardından kabul edilmesi sonrasında sular durulmadı.

Haber Merkezi
04:00 - 16/11/2018 Cuma
Güncelleme: 08:56 - 16/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
May’in koltuğu sallantıda
May’in koltuğu sallantıda

İngiliz Başbakanı Theresa May’in kabinesinde bulunan dört Bakan, Brexit anlaşmasını “kabul edilemez” bularak görevlerinden istifa etti. Brexit Bakanı Dominic Raab, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Esther McVey ile Devlet Bakanları Suella Braverman ve Anne-Marie Trevelyan görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı. Muhafazakar Parti’den 48 milletvekilinin de Theresa May aleyhine güvenoyu yoklaması sürecini başlatacağı iddia edildi. May’in AB tarafından kabul edilen taslak anlaşma metninde eleştiri oklarına hedef olan konu ise Kuzey İrlanda meselesi. Sert Brexit yanlıları, Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırın keskin bir şekilde ayrılması gerektiğinde ısrar ediyorlar.

ANLAŞMAYI SAVUNDU

Theresa May ise dün istifa ve eleştiri yağmuru altında Avam Kamarası’nda anlaşmayı savundu. May, kolay olanı seçmediğini, doğru olanı seçtiğini söyledi. İngiliz Başbakanı, milletvekillerine İngiltere’nin Avrupa Birliği’ni terk etmeden önce anlaşma için oy vereceklerini ve kendilerinden ulusal çıkarlar doğrultusunda anlaşma için destek istediğini söyledi. İngiliz medyası, Theresa May’i siyaseten zorlu bir sürecin beklediği konusunda hem fikir. İngiltere, 23 Haziran 2016’da yapılan referandumla AB’den ayrılma (Brexit) kararı almıştı.

#İngiltere
#Brexit
5 yıl önce