|

Bu utanç size yeter

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Kudüs'ü İsrail'in başkenti" olarak kabul eden ve Tel-Aviv'deki büyükelçiliği şehre taşıyacağını ilan eden kararını somutlaştıran ilk adım atıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/05/2018 Salı
Güncelleme: 01:14 - 8/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Kudüs'ü işgalciye teslim tabelaları
Kudüs'ü işgalciye teslim tabelaları

Uluslararası toplumun söz konusu kararı en üst düzeyde tepkisine rağmen, İsrail yönetimi Kudüs'e 14 Mayıs'ta taşınması beklenen ABD Büyükelçiliği binasının açılacağı Ernuna Mahallesi çevresindeki cadde ve sokaklara Arapça, İngilizce ve İbranice "ABD Büyükelçiliği" yazılı adres levhaları yerleştirdi. Tüm dünyanın gözü önünde kapkaç usulü gerçekleştirilen hareket, "bu ayıp dünyaya yeter" yorumuna neden oldu. ABD Büyükelçiliği'nin yeni bina inşa edilene kadar ABD'nin Kudüs'teki başkonsolosluğunun geçici merkez olarak kullanması bekleniyor. İsrail basınında ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner'in, Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği'nin açılış törenine katılacağı haberlerine yer verilmişti. Trump, daha önce kendisinin de törene katılabileceğini belirtmişti ancak henüz bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.

Filistin'den boykot çağrısı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat kapkaç usulü asılan tabelalar sonrası yaptığı açıklamada, devlet temsilcilerini, diplomatları ve sivil toplum kuruluşlarını ABD'nin 14 Mayıs'ta yapmayı planladığı büyükelçilik açılış törenini boykot etmeye çağırdı. Ureykat, bu törene katılmanın yasa dışı bir kararın meşrulaştırılması anlamına geleceğini belirtti.


Bahreyn ve BAE'den ihanet

Filistin Olimpiyat Komitesi ise, Cuma günü İsrail işgali altındaki Kudüs'ten başlayan 101'nci Giro d'Italia bisiklet turuna iki takımla katılan Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) tepki gösterdi. Komite, İsrail işgalini temize çıkarmayı hedefleyen organizasyona katılan Arap bisikletçileri, "ihanet" ve "Filistin halkının devlet kurma ve kendi kaderini tayin hakkını tanımayan İsrail işgaline hizmet etmekle" suçladı. İsrail'den başlayan Giro- dItalia turunun güzergahı 1948'de yaşanan Nakba sonucu etnik temizliğe sahne olan 500 Filistin köyünden geçiyor. Giro d'Italia turunun kurulduğu günden bugüne ilk kez yurt dışındaki bir ayakta başladı. Başlangıç noktası olarak Kudüs'ün seçilmesi, İsrail işgal politikalarına destek olarak yorumlandı.

#İsrail
#İşgal
#Filistin
6 yıl önce