|

Bulgaristan'dan NATO'ya evet

Sofya, Türkiye topraklarında konuşlandırılacak NATO uçaklarının Yugoslavya'yı bombalaması için Bulgar hava sahasının kullanılmasına NATO'ya ilişkin beklentileri sebebiyle izin verecek.

Yeni Şafak
00:00 - 20/04/1999 Salı
Güncelleme: 10:09 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Sofya- Bulgaristan Başbakanı İvan Kostov, NATO'nun Yugoslavya'ya karşı sürdürdüğü hava operasyonunu daha da yoğunlaştırmak amacıyla Bulgaristan'dan hava sahasının sınırsız olarak kullanılması yönündeki talebine hükümet olarak 'evet' yanıtını vereceklerini açıkladı. Kostov, NATO'nun hava sahası talebi üzerine parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin liderleriyle önceki gün başlattığı görüşmeleri dün tamamladı. Dün sabah Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Ahmet Doğan ve Bulgaristan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Georgi Pırvanov ile biraraya gelen Kostov görüşmelerin tamamlanmasından sonra yaptığı açıklamada hükümet olarak NATO'ya "evet" diyeceklerini söyledi. Bulgaristan'ın tarafsız bir tutum alması halinde zararının daha büyük olacağını belirten Kostov, şöyle konuştu: "Eğer NATO'nun hava sahası isteğine 'hayır' yanıtını verirsek Avrupa ve NATO entegrasyonunun dışında kalırız. Bize yardım edecek kimseyi bulamayız. Ayrıca, NATO'ya hava sahasını açmamız savaşa karışmamız anlamına gelmez. Çünkü Bulgaristan olarak Yugoslavya'ya karşı hiç bir askeri harekata katılmıyoruz." Bu arada Kostov'un bugün Brüksel'e giderek NATO'nun hava sahası talebi ile ilgili olarak görüşmeler yapacağı bildirildi. Kostov, NATO'dan Bulgaristan için milli güvenlik garantisi verilmesini ve Bulgaristan'ın hiç bir şekilde, dolaylı veya dolaysız askeri operasyona dahil edilmemesini isteyecek.

'NATO bizden semalarımızı istiyor'

Öte yandan NATO'nun hava sahasını istemesi Bulgaristan'da tam bir paniğe yol açtı. Bulgaristan'da yayınlanan gazeteler NATO'nun hava sahası talebini dünkü sayılarında manşetlerine taşırlarken, "NATO semalarımızı istiyor" başlığında birleştiler. Gazetelerde yeralan yorumlarda da NATO'ya hava sahasının açılması durumunda Bulgaristan'ın da savaşa girmiş olacağı yorumları yapıldı. Bu arada Eski Komünist Parti'nin devamı niteliğindeki Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) Genel Başkanı Georgi Pırvanov ise Bulgaristan'ın hava sahasının HATO'ya açılmasının ülkenin savaşa girmesi anlamına geleceğini öne sürdü. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce