|

Bulgaristan'ın yeni hükümet güvenoyu aldı

Plamen Oreşarski hükümeti, Bulgaristan Sosyalist Partisi ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin desteğiyle kuruldu

Aa
00:00 - 29/05/2013 Çarşamba
Güncelleme: 16:11 - 29/05/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Bulgaristan'ın yeni hükümet güvenoyu aldı
Bulgaristan'ın yeni hükümet güvenoyu aldı

Bulgaristan''da 12 Mayıs'ta yapılan erken seçimle yehilenen parlamentoda Bulgaristan Sosyalist Partisi''nin (BSP) desteklediği başbakan adayı Plamen Oreşarski (53) , 16 bakandan oluşan kabinesi için güvenoyu aldı. Yeni hükümet, Bulgaristan Sosyalist Partisi ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin desteğiyle kuruldu.

240 sandalyeli parlamentoda güvenoylaması öncesinde, milletvekili sayısının 120'de kalarak 1 eksik çıkması nedeniyle oturumun başlaması tehlikeye girdi. Bunun üzerine aşırı milliyetçi ATAKA partisinin lideri Volen Siderov son anda oturuma katılarak toplantı yeter sayısına ulaşılmasını sağladı.

Güvenoylamasında Oreşarski hükümeti, BSP ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin desteğiyle lehte 120 oy alırken, önceki dönemde tek başına iktidarda olan ve parlamentodaki en büyük gruba sahip Bulgaristan''ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin 97 milletvekili aleyhte oy kullandı. ATAKA'nın 36 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Bulgaristan anayasasına göre 121 milletvekiliyle toplantı yeter sayısı sağlanırken, güvenoyu için oturuma katılanların salt çoğunluğu aranıyor.

Oylamanın ardından parlamentoda 16 bakanı ile yemin eden ve bir konuşma yapan Oreşarski, ülkede sosyal kamplaşma yaşandığını, devletin kaynaklarının hortumlanmış olduğunu, özel sektörün cesaretini kaybettiğini ve işsizliğin hızla arttığını vurgulayarak, zor bir görev üstlendiklerini belirtti. Yeni Başbakan, hükümetinin sloganını, "Devletçilik, Kalkınma ve Adalet" olarak ifade etti.

"Oreşarski delik deşik olmuş bir gemiye biniyor"

Eski Maliye Bakanı Oreşarski''yi başbakan adaylığına gösteren BSP'nin lideri Sergey Stanişev, parlamento genel kurulunda oylamanın ardından yaptığı konuşmada, ''Oreşarski fırtınalı denizde, delik deşik edilmiş, yelkenleri yırtık, dümeni arzalı bir gemiye biniyor. Umarım bu gemiyi tamir eder, sakin sulara doğru götürür'' ifadelerini kullandı.

HÖH lideri Lütvi Mestan da hükümete başarılar dilerken, "Boyko Borisov'un partisi GERB'i canavara dönüştürdüğünü ve şimdi bu canavarın Borisov'u parçalamaya hazır olduğunu" savundu. Bulgaristan''ın tek umudunun istikrarlı bir hükümete kavuşmak olduğunu söyleyen Mestan, ''Zor günlerde çalışacak bu hükümete 100 gün değil, 100 saniyelik tolerans bile verilmeyecektir. Ancak yeni bir erken seçim ülke ekonomisini tamamen çökertebilir'' dedi.

ATAKA lideri Siderov ise konuşmasında eski Başbakan Boyko Borisov''u hedef alarak, GERB''in Türkiye''nin isteklerine uygun politika yapmaya çalıştığını iddia etti. Siderov, Borisov'un sağ kolu olarak bilinen eski İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov''u, AK Parti kurultayına katılarak Başbakan Recep Tayyip Erdoan''ın politikasına destek vermekle suçladı.

Parlamentoda 5 saat süren oturumun ardından Başbakan Plamen Oreşarski ve yeni kabine üyeleri, bakanlar kurulu binasına geçerek, ülkeyi seçim sürecinde yöneten Marin Raykov başkanlığındaki hükümetten görevi devraldı.

Bulgaristan'da bugün göreve başlayan ve HÖH'ten Hasan Ademov, İskra Mihaylova ile Miryana Georgieva'nın yer aldığı yeni kabine şu isimlerden oluşuyor:

-Başbakan Yardımcısı Adalet ve Avrupa Fonları Değerlendirme Bakanı Zinaida Zlatanova

-Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin

-İçişleri Bakanı Tzvetlin Yovçev

-Savunma Bakanı Angel Naydenov

-Maliye Bakanı Petar Çobanov

-Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev

-Çalışma ve Sosyal Bakanı Hasan Ademov

-Çevre Bakanı İskra Mihaylova

-Gençlik ve Spor Bakanı Miryana Georgieva

-Ulaştırma Bakanı Daniel Papazov

-Tarım Bakanı Dimitar Grekov

-Kültür Bakanı Petar Stoyanoviç

-Sağlık Bakanı Tanya Andreeva

-Eğitim ve Bilim Bakanı Aneliya Klisarova

-Yatırım Tasarlama Bakanı İvan Dimov

-Bölgesel Gelişim Bakanı Desislava Terzieva

11 yıl önce