|

Burası Sırbistan senin evin Türkiye

Bugün, Bosna Savaşı'nın en kanlı dönemlerinden biri olan Srebrenitsa soykırımının 17. yıldönümü. 520 kurbanın daha toprağa verilmesi beklenirken, 'Bosna Kasabı' Mladiç'in davasında konuşan ilk tanığın anlattıkları tüyleri diken diken etti. 14 yaşındayken babasını kaybeden Elvedin Pasiç: 150 kişi katledildi. Evler yakıldı. İki Sırp askeri bize, 'Geri dönebileceğiniz hiçbir yer yok. Sizin eviniz Türkiye, burası Sırbistan' dedi

Dış Haberler
00:00 - 11/07/2012 Wednesday
Güncelleme: 02:51 - 11/07/2012 Wednesday
Yeni Şafak
Burası Sırbistan senin evin Türkiye
Burası Sırbistan senin evin Türkiye

Bosna Savaşı sırasında 11 Temmuz 1995 yılında Ratko Mladiç'e bağlı birliklerin Srebrenitsa'yı işgal etmesinin ardından 8 binin üzerinde erkeğin katledildiği kentte, soykırım kurbanları bugün düzenlenecek törenlerle anılacak. Potoçari Şehitliği'nde gerçekleşecek törenlerde bu yıl 520 soykırım kurbanının cenazesi toprağa verilecek. Sadece birkaç kemiği bulunan kurbanlara her yıl yüzlercesi eklenirken, Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in yargılanmasına ise devam edildi. Lahey'de kurulan Savaş Suçları Mahkemesi'nde yapılan duruşmada ilk tanık da dinlendi. Mladiç'in askerleri tarafından 1992 yılında gerçekleştirilen ve 150 Müslüman ve Hırvat'ın öldürüldüğü katliamda babasını ve amcasını kaybeden Bosnalı Elvedin Pasiç, Sırp askerlerinin Grabovica köyünde gerçekleştirdikleri katliamı anlattı.

MLADİÇ'İN YÜZÜNE BAKMADI

Şu an 34 yaşında olan Pasiç, 14 yaşındayken babasının gözlerinin önünde öldürülmesini anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Duruşmada 'Bosna Kasabı' ile yüz yüze gelmeyen Pasiç, saldırılar sırasında annesiyle birlikte köyden kaçtığını, geri döndüğünde ise evlerin yanmış olduğunu ve birçok arkadaşının öldüğünü öğrendiğini söyledi. Pasiç, köpeğinin bile silahla öldürüldüğünü anlattı. Yaşadığı acı dolu günleri anlatırken zorlanan genç Boşnak, iki Sırp askerinin kendilerine 'Geri dönebileceğiniz hiçbir yer yok. Sizin eviniz Türkiye, burası Sırbistan' dediğini de aktardı. 16 yıl aradan sonra geçen sene tutuklanarak Lahey'e getirilen Mladiç, Srebrenitsa'da soykırım yapmak ve binlerce masum sivili öldürtmek gibi suçlardan yargılanıyor. Lahey mahkemesi, diğer savaş suçlusu, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'i iki soykırım suçlamasının birinden beraat ettirmişti.

Öte yandan, Srebrenitsa'nın işgali sırasında soykırımdan kaçan Boşnakların kullandığı güzergahta, kurbanların anısı için gerçekleştirilen 'ölüm yolu' yürüyüşü tamamlandı. Yürüyüşe katılan 7 bin kişi, 3 günde 110 kilometre kat ederek, Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaştı.


KÜSTAH SIRPLAR KONSER VERECEK

Bosnalı Sırplar, soykırım kurbanları için Srebrenitsa'da düzenlenecek tören sırasında konser ve futbol turnuvası gerçekleştirecek. Savaş öncesi yüzde 70'i Boşnak'ın oluşturduğu, 1995 yılında işlenen soykırımın ardından ise çoğunlukla Sırpların yaşadığı kentte 'Petar Günleri' adı altında şenlik yapılacak.

Şenlik kapsamında, Sırpların Srebrenitsa'daki Ortodoks kilisesinde ayin, müzik konseri ve futbol turnuvası düzenleyeceği açıklandı. Güvenlik güçleri, anma törenlerine katılacak vatandaşları provokasyonlara karşı uyardı.


12 years ago