|

Burgiba'yı İtalya devirmiş

Tunus'ta 1987 yılında yapılan darbenin İtalya tarafından organize edildiği ortaya çıktı. Dönemin İtalya İstihbarat Şefi Martini, parlamento komisyonuna verdiği gizli ifadede, Burgiba'nın devrilerek Zeynel Abidin'in iktidara getirilmesinin tamamen İtalya'nın planı ve uygulaması olduğunu açıkladı.

.
00:00 - 12/10/1999 Salı
Güncelleme: 10:34 - 17/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Burgiba'yı İtalya devirmiş
Burgiba'yı İtalya devirmiş

ROMA- İtalyan La Republica Gazetesi, Tunus'ta 1987 yılındaki yönetim değişikliğini "kansız darbe" olarak niteleyerek, bunun İtalya tarafından tertiplediğini yazdı. Gazetenin önceki gün yayınlanan haberinde, Tunus'ta, Fransa'dan bağımsızlığın kazanıldığı 1956'dan beri iktidarda olan Habib Burgiba'nın görevden uzaklaştırılarak, Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin yönetime getirilmesini, İtalya'nın organize ettiği ileri sürüldü. Haberin kaynağının, dönemin İtalya askeri istihbarat servisinin başkanı Fulvio Martini tarafından geçen hafta bir parlamento komisyonunda verilen gizli ifade olduğunu belirten gazeteye göre Martini, Tunus'taki "bir çeşit darbeyi" organize ettiklerini söyledi. Martini, askeri istihbarat servisinde, aralarında, şu an hakkındaki rüşvet suçlamaları dolayısıyla kaçak durumda olan ve Tunus'ta sürgünde yaşayan Bettino Craxi'nin de bulunduğu birçok başbakan döneminde, 1984 ile 1991 yılları arasında görev yaptı. Gazete, Martini'nin, ifadesinde çok fazla detaya girmediğini, ancak emirlerin, dönemin Başbakanı Craxi ve yine dönemin Dışişleri Bakanı Giulio Andreotti'ten geldiğini kaydettiğini yazdı.

'Tunus'un Cumhurbaşkanı'nı biz seçtik'

Martini'nin ifadelerine dün de yer veren La Republica gazetesi, İtalya'nın Tunus'taki faaliyetleri ile ilgili iddialarını sürdürdü. Martini, dün devam eden açıklamalarında, "Tunus'un Cumhurbaşkanı'nı biz seçtik" dedi. Martini, açıklamalarında dönemin İtalya Başbakanı Bettino Craxi'yi suçlarken, "Habib Burgiba'nın rejimindeki krizden dolayı, Craxi çok endişeleniyordu. Craxi, 1985'te beni çağırdı ve Cezayir Cumhurbaşkanı Şadli'nin (Bin Cedid) Tunus'un kararsızlığına karşı askeri bir müdahale istediğini söyledi" dedi. Açıklamasına devamla, "Burgiba yerine Bin Ali'yi seçtik, daha güvenilirdi" diye konuşan Martini, daha önceleri dönemin İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Andreotti'nin Burgiba'nın başarısı yönünde çalıştığını ifade etti.

İslam'a karşı işbirliği

Martini, açıklamalarında şöyle dedi: "1985'te Cezayir'de Cumhurbaşkanı Şadli Bin Cedid ve Başbakan Abdülhamid İbrahimi ile görüştükten sonra İtalya'ya dönen Craxi, beni çağırdı ve bana Cezayir'e gidip orada gizli servis başkanı ile görüşmek zorunda olduğumu söyledi. Ben ise Cezayir'e gitmeyeceğimi, çünkü o sıralarda şiddet hareketlerinin Cezayir'de yoğun olduğunu, Sismi'nin Cezayir dışında Libya ve Suriye ile de o yıllarda temas halinde olmadığını belirttim. Ama Craxi bana Cezayir'e gitmemi emredince ben de gittim. Craxi, Fransa'dan 1962 yılında tam bağımsızlığını alan Cezayir'e giden ilk İtalya Başbakanı'ydı. Cezayirliler Craxi'ye Tunus topraklarına girmeye hazır olduklarını söylediler. Craxi de, Şadli ile yaptığı görüşmesinde, beklemelerini, hareket etmemelerini söyledi. Doğal olarak ben hükümetin talimatları doğrultusunda hareket ediyordum. Biz Sismi olarak Tunus'ta hiçbir operasyon yapmadık. Ama İtalya, Bin Ali iktidarı gelinceye kadar siyasi bir işbirliği yaptı. İtalya, İslami gelişmeleri önlemek için Bin Ali hükümetine siyasi ve ekonomik yönden destek verdi." Craxi ile Andreotti, Martini'nin önceki gün yayınlanmaya başlanan iddialarını yalanlamışlardı.


25 yıl önce