|

Bush, teröre yenildi

Amerika'nın en önde gelen ulusal güvenlik, istihbarat, dış politika ve terör uzmanları, Bush'un terörle yaptığı savaşı kaybettiğini söylediler.

Cihan
00:00 - 24/08/2007 Cuma
Güncelleme: 12:32 - 24/08/2007 Cuma
Yeni Şafak
Bush, teröre yenildi
Bush, teröre yenildi

Global ekonomiler, politikalar ve görüşler dergisi "Foreign Policy" nin son sayısında yayınlanan "terör dosyasında" çarpıcı tespitlere yer verildi. 100'ün üzerinde ülkenin önde gelen dış politika, istihbarat ve ulusal güvenlik uzmanının değerlendirmelerini yayınlayan dergi, Washington'un acilen politika değişikliğine gitmesi gerektiğini savundu. Uzmanlara göre; sıcak savaş yerine soğuk savaş taktikleri uygulanmalı. Ekonomik sosyal yeni politikalarla terörün kaynakları kurutulmalı. İslam'la terör ayrımı iyi yapılmalı. Haçlı savaşı açıldığı izlenimi yok edilmeli.

Araştırmada asker- sivil görüşlerine başvurulan uzmanlardan yüzde 84'ü terörle savaşın kaybedildiğine inandığını söyledi. Yüzde 90'dan fazlası ise Amerikalılar için dünyada tehlikenin büyüdüğünü belirtti. Sorulara cevap verenlerden ancak yüzde 2'si Bush'un terör stratejisinin işe yaradığını açıklarken, El Kaide'nin yeni ve büyük bir saldırı gerçekleştireceğine inanların sayısı 18'de kaldı.

Uzmanlar, Washington'u uygulanan stratejileri yeniden düşünmeye ve politikalarda gerekli değişiklikleri yapma konusunda acilen harekete geçmeye çağırdılar. Soğuk savaş dönemine bakarak komünizmle yapılan mücadeleden faydalanılmasını istediler.

Uzmanlara göre bölgede asker sayısını artırmak, her gün daha fazla terörist öldürmek, çare değil. Dış politika, istihbarat, asker ve akademik çevreler, terörle mücadelede kapsamlı planların uygulanması ile sonuca gidilebileceğine inanıyor. Derginin hazırladığı üçüncü terör dosyasında görüşlerine başvurulan dış politika uzmanları, stratejilerin değişmesi gerektiğini belirtirken; "dünyada tehlikenin daha fazla büyüdüğünü, ulusal stratejilerin köhnediği ve tamire ihtiyaç gösterdiğini ve Irak savaşının kesinlikle alarm verdiğini" özellikle vurguluyorlar.

Araştırmaya katılan 10 uzmandan 7'si, Irak'taki askerlerin sayısının azaltılması ve acilen çekinilmesi gerektiğine inanıyor. Yüzde 80'i savaşın Amerika'nın güvenliğini olumsuz etkilendiğini söylüyor.

Dergide Orta Doğu uzmanı ve New York Sarah Lawrance Üniversitesi öğretim üyesi Fawaz Gerges'in görüşleri dikkat çekiyor. Gerges, "Büyük stratejilere ihtiyacımız var; bunun adresi sadece El Kaide değil, bölgedeki ateşi nasıl söndüreceğimiz olmalı." diyor. Fawaz Gerges,"Krizi Müslümanların da yardımını alarak nasıl dağıtacağız? Militan ideolojileri sakinleştirmek ve yalnızlaştırmak için dengeli politikalar üretmek lazım." yorumunu yapıyor.

Orta Doğu uzmanı Dr. Gerges, terörle yapılan savaşta İslam dünyasına yanlış mesajlar verildiğinin altını çiziyor. Dr Gerges, Müslümanların büyük çoğunluğunun El Kaide'nin eylemlerini reddettiğini söylerken, bütün Müslümanların hedef haline geçirilmesinin büyük hata olduğunu belirtiyor. Dr. Gerges, "Dünyada Müslümanlara boyun eğdirebilmek için yeni bir haçlı seferi başlatıldı, diye düşünenler var. Bu imajın değişmesi lazım." diyor.

Pek çok uzman da Amerika'nın İslam dünyası içinde teröre karşı olan düşünceleri desteklemesi gerektiği üzerinde duruyor. George Washington Üniversitesi İç Güvenlik Politikaları Enstitüsü Müdürü Frank Cilluffo ise ekonomik ve sosyal politikalarla 2. Dünya Savaşı sonrası uygulanan Marshall Planı benzeri bir strateji öneriyor. Eski CIA direktörü John McLaughlin, soğuk savaş taktikleri ile kayıp vermeden sonuca gidilebileceğinin daha önce görüldüğünü belirerek, aynı taktiklerin yeniden uygulanabileceğini söylüyor.

Foreign Policy editörü Mike Boyer, Amerika'nın Irak'tan çekilmesi gerektiğini belirtirken, uzmanların yüzde 83'ünün Bağdat'ta gidişin kötü olduğunu söylediğinin ve bu görüşe inanlarının oranının altı ay öncesine göre yüzde 22 artış gösterdiğinin altı çiziliyor. Foreign Policy dergisinin "terör dosyası"nı konu alan sayısında ülkenin önde gelen uzmanları terörle mücadelede son bir yılda alınan mesafeyi değerlendirdi. Dergi aynı çalışmayı 2006 Temmuz ve geçtiğimiz Mart ayında da yapmış ve uzmanların görüşlerini yayınlamıştı. Dergide üç değerlendirmenin karışlaştırması da yapıldı.

17 yıl önce