|

Büyük Şeytan’la görüşmeyiz

İran Cumhurbaşkanı ile önşartsız görüşmeye hazır olduğunu duyuran ABD Başkanı Trump’a Devrim Muhafızları’ndan “Büyük Şeytan” tepkisi geldi. Devrim Muhafızları Komutanı Caferi, “İran halkı, büyük şeytanla (ABD) görüşmeye izin vermeyecektir” sözleriyle Trump’ı tersledi. Ülke Dışişleri Bakanı Zarif de tehdit, yaptırım ve halka ilişkiler numaralarının işe yaramayacağını ifade ederek tepki gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:26 - 2/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
 Devrim Muhafızları Komutanı Caferi - Donald Trump
Devrim Muhafızları Komutanı Caferi - Donald Trump

‘İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile önşartsız görüşmeye hazır olduğunu’ duyuran ABD Başkanı Donald Trump’a İran Devrim Muhafızları ve Dışişleri Bakanı tepki gösterdi. İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, İran halkının, ABD’yle görüşmelere izin vermeyeceğini belirtti. Trump’ın “ön şart olmaksızın İran’la görüşebileceği” yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Caferi, yazılı açıklamasında, “İran halkı, büyük şeytanla (ABD) görüşmeye izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı. Trump’a hitaben kaleme aldığı mektubunda Caferi, İran’ın Kuzey Kore gibi Trump’ın görüşme talebini kabul etmeyeceğini ifade etti.

MEZARA GÖTÜRECEKSİNİZ

Caferi, “Sizden sonraki başkanlar bunu göremeyecek. Bu isteğinizi mezara götüreceksiniz. İran halkı ve devleti emperyalizmi yenene kadar direnecek” diye konuştu. Caferi, İran halkının ABD’nin yaptırımlarına dayanabileceğini kaydetti. İran dini lideri Humeyni, 1979 Devrimi’nin ardından Amerika’yı “büyük şeytan”, İngiltere’yi ise o şeytanı doğurup büyüten karın olarak tanımlamıştı.


TRUMP ÖYLE HİSSEDİYOR

ABD Başkanı Donald Trump ise, önşartsız görüşme çağrısının ardından İran’ın çok kısa bir süre içerisinde ABD ile görüşmelere başlayabileceğini ifade etti. Florida’da dün destekçilerine seslenen Trump, “Kısa süre içinde bizimle konuşmaya başlayabileceklerine dair bir hissim var. Ama bu olmayabilir de. O da bize uyar” dedi. Bu arada İran’ın önde gelen akademisyenlerinden siyaset bilimci Prof. Dr. Sadık Zibakelam, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’yle görüşmemenin İran halkının çıkarına olmadığını savunmuş, halkın çoğunluğunun ABD’yle görüşmeyi reddetme politikasını kabul etmediğini öne sürmüştü.

ZARİF’TEN SAYGI ÇAĞRISI

Caferi’nin ardından İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, Twitter’dan açıklama yaptı. Zarif, “İran ve ABD 2 yıl boyunca görüştü. AB/3 Avrupa ülkesi, Rusya ve Çin’le özgün bir çok taraflı anlaşma (JCPOA- Ortak Kapsamlı Eylem Planı) üretildi. İşe yarıyordu. ABD anlaşmadan ayrılmasından sadece kendisini suçlayabilir. Tehdidler, yaptırımlar ve halka ilişkiler numaraları işe yaramayacak. İranlılara ve uluslararası sözlere saygı göstermeyi deneyin” dedi.


Protestolar İsfahan ve Tebriz’e sıçradı

İran’da çeşitli kentlerde başlayan gösteriler İsfahan ve Tebriz kentlerine sıçradı. Ülkedeki ekonomik sorunları protesto için sokağa dökülen yüzlerce kişi İran’ın sınır dışı askeri operasyonlarını durdurma çağrısı yaptı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde rejim karşıtı sloganlar da atan eylemciler “ekonomik sorunların acilen çözülmesini” istedi. Tebriz’de de demiryolu işçileri son dört aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle geçtiğimiz Pazartesi sokaktaydı. ILNA ajansının haberine göre işçiler demiryolunu kapatarak diğer şehirlerle bağlantısını kesti.

#İran
#ABD
6 yıl önce