|

Çekilin vururuz!

Türkiye, Münbiç operasyonuna hazırlanırken Esed’in Arime’deki güçlerine 20 araçlık takviye göndermesi krize yol açtı. TSK, “Bölgeden çekilin, aksi halde vururuz” şeklinde ültimatom verdi. Aynı gün Arime-Münbiç yolu üzerinde bir araya gelen Rus, PKK ve ABD heyetleri de tansiyon yükselince acilen kasabayı terk etti.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 27/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:14 - 27/12/2018 Perşembe
Yeni Şafak
PKK’nın davetiyle Münbiç’e takviye güç göndermeye çalışan Esed rejimi, salı günü yapılan intikali tekrarlaması halinde vurulacak.
PKK’nın davetiyle Münbiç’e takviye güç göndermeye çalışan Esed rejimi, salı günü yapılan intikali tekrarlaması halinde vurulacak.

Yeni Şafak, Münbiç-Arime cephesinde 25 Aralık günü yaşanan gelişmelerin bazı arka plan bilgilerine ulaştı. TSK ve ÖSO’nun Münbiç operasyonu için geri sayım sürerken, 25 Aralık Salı günü öğle saatlerinde Arime’de bulunan Esed güçlerine 20 araçlık takviye birlik gönderilmesi bölgede krize yol açtı. Aynı gün Arime-Münbiç yolu üzerinde Halef Rezzuk isimli bir şahsın evinde Rus, PKK ve ABD heyeti arasında bir toplantı gerçekleştirildi. Türkiye sınır birlikleri aynı saatlerde alarm durumuna geçti ve Esed güçlerine, “Münbiç istikametinde herhangi bir ilerleme teşebbüsüne izin verilmeyecektir. Bölgeden çekilin, aksi halde vururuz” şeklinde ültimatom verildi. Arime’ye giren heyet, saat 16.00 sularında kasabayı acilen terk etti. Türkiye tarafından verilen ültimatomda ayrıca, “2 yılı aşkın süredir PKK işgali altında olan bölge şimdi mi Şam’ın aklına geldi? Operasyon öncesi mi buraların kendilerine ait olduğunu anladılar?” denildi.

REJİMİN TAVRI TANIDIK

  • Münbiç’te artık ‘son saatlerini’ yaşayan PKK, Türkiye’nin harekâtını önlemek için korsan yerel meclislerden çıkardığı kararlarla Esed yönetimine davet göndermeye devam ediyor. PKK elebaşları ABD, Fransa, Rusya ve Peşmerge hamlelerinin ardı ardına boşa çıkması sonrası Esed rejimine “Başta Münbiç olmak üzere birçok beldeye girebilirsin” mesajı gönderdi. Esed güçleri 19 Temmuz 2012 tarihinde ÖSO ile yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası Münbiç bölgesinden kaçmıştı. DEAŞ’ın 2014 yılında bölgeyi işgal sürecini Sifira hattından gizlice destekleyen Esed, 2016 yılında bölgenin PKK’ya devir sürecine de Halep-Medresetül Müşhad cephesinden destek verdi. Türkiye’nin temizlik harekâtı başlattığı dönem TSK ve ÖSO karşısında bozgun yaşayan DEAŞ’ın boşalttığı bazı bölgelere Esed ordusu ve Şebbiha milisleri herhangi bir çatışma olmaksızın girdi. O dönem Bab cephesinde 2017 yılı başında sergilenen tavır, şimdi Şam tarafından Münbiç cephesinde de tekrar edilmeye çalışılıyor.

KARŞIMIZDA İTTİFAK VAR

Gelişmeleri Yeni Şafak’a yorumlayan ÖSO komutanlarından Ahmet Yusuf, Münbiç sınırında saf tutanların Suriye’nin öz çocukları olduğunu kaydederek, “Karşımızda ABD, Avrupa, İran, Rusya ve dünyanın farklı yerlerinden gelen lejyonerler var. Bizim aramızda ithal kimse yok. Topraklarımız, dinimiz, çocuklarımız ve onurumuz için savaşıyoruz” dedi. PKK’yı Münbiç’ten kazımak için sabırsızlandıklarını dile getiren Yusuf, “Mehmetçikle birlikte sınır hattında bekleyişimiz sürüyor. İşgalci terör çetesi Münbiç’te son anlarını yaşıyor” diye konuştu.


Türkiye beklenen güç

Münbiç Ulusal Forumu Sözcüsü, araştırmacı gazeteci Cevdet Ceyran, Türkiye’nin savaşın başından itibaren ahlaki duruşunu koruduğuna dikkat çekerek, “Münbiç operasyonu Türk kardeşlerimizin yalnızca sınır hattından ibaret bir kaygı taşımadığını, Suriye’nin tamamında istikrar ve emniyet istediğini çok net bir biçimde tüm dünyaya ispat etmiştir” dedi. Münbiçli gazeteci Ceyran, Yeni Şafak’a şu bilgileri verdi:

  • “Türkiye siyaset ve insani yardım konularında olduğu gibi savaşın da ahlakı olduğunu Bab, Cerablus ve Afrin’de ispat etti. Şu an Münbiç konusunda son aşamaya gelindi ve Türkiye yine sivillerin zarar görmemesini önceleyerek harekât planı yapıyor. PKK’nın muhtemel sabotajlarını hesaba katarak ve sivil halkın terör operasyonundan etkilenmemesi adına tüm hassasiyet gözetiliyor. Teröristler kaçacak ve direnemeyecekler bunu içeriden biri olarak çok net söyleyebilirim. Az sayıdaki yerel işbirlikçi ile birlikte çekip gidecekler. Türkiye burada beklenen güç. PKK’nın ırkçılığı, yağmacılığı halkın tamamında büyük nefret uyandırdı. Şimdi sonları geldi. Erdoğan’ın açıklamasından bu yana gece ve gündüz sokağa çıkamıyorlar. Örgüt kıdemli elebaşıları kaçtı. Yalnızca Münbiç değil, tüm bölgenin Türkiye’den beklenti dozu yükseldi. Türkiye tüm baskı ve kirli planların üstesinden gelerek bölgesel güç olduğunu ispat etti.”
#TSK
#ÖSO
#Münbiç
#Arime
#Rejim
#PKK
5 yıl önce