|

Çekilmem konvoyu

Türk heyetinin Washington’daki Suriye’den çekilme koordinasyonu toplantısı öncesinde ABD ordusu, PKK’ya 150 TIR dolusu sevkiyat yaptı. TIR’larda büyük boyutta jeneratörlerin ve zırhlı taşıyıcıların bulunması dikkat çekti. Bir kısmı Tabka’daki Fransız üssüne gönderilen silah, araç ve mühimmat yoğunlukla PKK’nın Harab Işk ve Sırrin’deki depolarına ulaştı.

Kıymet Sezer
04:00 - 6/02/2019 Çarşamba
Güncelleme: 09:51 - 6/02/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD’nin PKK’ya yolladığı silah-araç-cephane konvoyu, Suriye’den çıkmayacağının açık ilanı oldu.
ABD’nin PKK’ya yolladığı silah-araç-cephane konvoyu, Suriye’den çıkmayacağının açık ilanı oldu.

Türkiye ile ABD arasında, Suriye’den çekilme koordinasyonu için toplantıların Washington’da başlatılmasına saatler kala, Amerikan ordusu terörist ortağına yüklü bir sevkiyat daha gerçekleştirdi. Önceki gece Irak’ın Semelka kapısından Suriye’ye geçirilen 150 TIR, hem PKK’ya hem de bölgedeki Fransız unsurlarına silah taşıdı. TIR kasalarındaki yükler arasında zırhlı araçlar, pikap, kamyonet, iş makineleri, jeneratörler ve mühimmat olduğu belirtiliyor. Suriye’den çekileceğini iddia etmesinden bu yana Washington yönetiminin bölgeye gerek asker gerekse de silah sevkiyatını artırması dikkat çekiyor. Son konvoyla birlikte ABD’nin sözde çekilme kararından bu yana Irak tarafından Suriye’de PKK işgalindeki sahaya gönderdiği TIR sayısı 400’e ulaştı. Washington ‘tahliye’ bahanesiyle bölgeye geçtiğimiz günlerde 600’ün üzerinde daha asker göndermişti.

GÖSTERE GÖSTERE GEÇTİ

  • Son silah konvoyu intikali, Ankara-Washington heyetleri arasında Suriye’ye ilişkin görüşmelerin yapıldığı sürece denk gelmesinin yanında adeta göstere göstere icra edildi. Donald Trump’ın çekilme açıklamasının ardından 2018 yılının son günlerinde PKK’ya yönelik yardımlar genellikle üzeri brandalı, kamufle edilmiş TIR’larla yapılıyordu. Buna karşın önceki akşam saat 21.30 sıralarında Irak-Suriye sınırında görüntülenen TIR’larda herhangi bir gizleme ya da kamuflenin olmadığı gözlendi. Sevkiyatı Türk heyetinin güvenli bölge, Münbiç ve diğer ikili meseleleri görüşmek üzere ABD’de bulunduğu ve yine DEAŞ’la mücadele küresel koalisyonu toplantısından hemen öncesi yapılması da “ABD’nin Suriye’den çıkmaktan tamamen vazgeçtiği” şeklinde yorumlandı.

İKİ DEPOYA NAKLEDİLDİ

Bir kısmı Tabka’daki Fransız üssüne gönderilen silah, araç ve mühimmat yoğunlukla PKK’nın Harab Işk ve Sırrin’deki depolarına ulaştırıldı. Pentagon’un Suriye’den çıkmak bir yana PKK’yı her geçen gün artan bir oranda sahiplenişi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetin Washington’daki temaslarını şüphesiz olumsuz yönde etkileyecek. Sözkonusu görüşmeler, ocak ayında yapılması planlanmasına karşın, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın ‘PKK/PYD’ şartı koşan talihsiz açıklamaları nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

  • Jeneratör ve zırhlı
  • ABD’nin PKK’ya gönderdiği TIR’larda büyük boyutta jeneratörlerin bulunması dikkat çekti. Jeneratör nakli, ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki üslerde artan enerji ihtiyacını karşılamak istediği ya da enerji kaynağına ihtiyaç duyulacak yeni üslerin kurulması için hazırlık yaptığı ihtimalini akla getirdi. Bazı TIR’larda ise Washinton’un teröristlere yoğunlukla gönderdiği ‘Humwee’ türü zırhlı personel taşıyıcılar göze çarptı.
#ABD
#PKK
#Konvoy
#Harab Işk
#Sırrin
#TIR
#Tabka
5 yıl önce