|

Çekilmeyi 4 aya uzattı

ABD askerini Suriye’den çekme kararı alan Trump’ın, Evanjelistler ve İsrail lobisinin baskıları sonucu geri adım attığı iddia ediliyor. The New York Times gazetesi, 30 gün olarak belirlenen çekilme takviminin 4 aya uzatıldığını yazdı. Çekilme kararının ardından ABD medyasına görüş veren emekli general sayısında patlama yaşanmıştı. Mikrofon uzatılan askerler, ABD askerinin Suriye’de kalmasını savundu. İsrail’in The Jerusalem Post gazetesi de Netanyahu’nun Trump ile görüşmesinde “çekilmeyi zamana yayın” talebinde bulunduğunu ifade etti.

Yeni Şafak
04:00 - 2/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 02:37 - 2/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Donald Trump
Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı sonrası Beyaz Saray’ı hedef alan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Evanjelik, Kongre ve İsrail baskısının sonuç aldığı iddia edildi. The New York Times gazetesi Trump’ın, Suriye’den 30 gün içinde çekilme kararını uzatarak Pentagon’a dört ay süre verdiğini belirtti. Trump’la hafta başında bir görüşme yapan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da Suriye’den çekilme kararının yavaşlatılarak zamana yayılacağını açıklamıştı. Beyaz Saray kararlarında etkili olduğu bilinen Evanjelikler de Suriye’den çekilme kararını boşa çıkartmaya yönelik kara propagandaya başlamışlardı.


KARAR IRAK’TA ALINDI

Gazetenin Trump yönetiminden iki yetkiliye dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı geçen hafta Irak’a yaptığı sürpriz ziyaret sırasında Irak ve Suriye’deki Amerikan güçlerinin komutanı Korgeneral Paul J. LaCamera ile görüşmesinde, ‘ordunun güvenli ve düzenli bir çekilme için birkaç ayı daha olduğunu’ söyledi. İddiaya göre, Trump’ın 30 gün içinde çekilme talimatı şu an için askıya alındı ve süre yaklaşık dört aya uzatıldı.

MEDYADA EMEKLİ GENERAL SALGINI

Trump’ın Suriye’den geri çekilme kararı sonrası, Amerikan merkez medyasında adeta emekli general enflasyonu yaşandı. New York Times haberinde, Trump’ın çekilme kararının son olarak emekli General Stanley A. McChrystal ve eski Beyaz Saray Genel Sekreteri general John F. Kelly tarafından da eleştirildiğine dikkat çekildi.

NETANYAHU DA İŞİN İÇİNDE

İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesi de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, Trump’tan, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesini tedricen ve zamana yayılarak yapılmasını istediğini yazdı.


Mattıs’ten ‘Direnin’ mesajı

ABD’nin eski Savunma Bakanı Jim Mattis ise giderayak yazdığı veda mesajında, üstü kapalı şekilde Pentagon’a Trump’ın kararlarına direnme çağrısında bulundu. Mattis mesajında silahlı kuvvetler personeline ülkeye duydukları inancı yitirmeme ve müttefiklerin yanında sağlam durma çağrısında bulundu. Mattis’in terör örgütü PKK/YPG için “müttefik” tanımlaması kullandığı daha önce ortaya çıkmıştı. Mattis’in kısa mesajında ABD ordusuna “Yaşam tarzımızı korurken anayasayı destekleme ve koruma görevinde sağlam durma” çağrısında bulunması dikkat çekti.

  • Kendini savundu
  • Trump da önceki gün kararını savunmak için attığı bir dizi tweette ‘yavaş çekilme’ ifadelerini kullandı. Trump, “Suriye’de yaptığımı bir başkası yapsaydı ulusal kahraman ilan edilirdi. IŞİD neredeyse bitti. Birliklerimizi yavaş yavaş eve ailelerinin yanına gönderiyoruz aynı zamanda IŞİD kalıntıları ile savaşmayı sürdürüyoruz” mesajını verdi. Trump, kendisine yönelik medya generaller ittifakına “Yalan haber medyası ve başarısız generaller beni ve kararlarımı hedef alıyor” sözleriyle dikkat çekti.
#Donald Trump
#ABD
#Suriye
#Çekilme
#Jim Mattis
#Geri adım
#Uzatma
#Benjamin Netanyahu
5 yıl önce