|

Cenazede birleştiler

Görev yaptığı 5 yıllık süre boyunca Kuzey Kore'yi ziyaret eden ilk devlet başkanı olan Asya'nın Nelson Mandela'sı Güney Kore eski Devlet Başkanı Kim Dae-jung son yolculuğunda da iki ülkeyi birleştirdi. K. Kore'ye sert tavrıyla bilinen G. Kore dün cenaze töreni için Kuzey'den gelen bir heyeti kabul etti. İki taraf da işbirliği mesajı verdi

Seul
00:00 - 24/08/2009 الإثنين
Güncelleme: 03:19 - 24/08/2009 الإثنين
Yeni Şafak
Cenazede birleştiler
Cenazede birleştiler

Güney Kore'nin eski Devlet Başkanı Kim Dae-jung (85), devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı. 1998-2003 yılları arasındaki Devlet Başkanlığı görevi sırasında Komünist Kuzey Kore ile barış çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü'nü alan Kim için yapılan devlet töreni öncesinde ise Devlet Başkanı Lee Myung-bak, ilk kez Pyongyang'dan bir heyeti kabul etti. Törenlere Kuze Kore'den bir heyetin de içerisinde olduğu 700 bini aşkın kişi katıldı. Asya'nın Nelson Mandelası olarak nitelendirilen Kim için düzenlenen törenler dün altıncı gününde son buldu.


DİYALOG ÇAĞRISI

Eski Güney Kore lideri son yolculuğuna uğurlanırken iki devletin de yakınlaşmasına neden oldu. Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, eski Devlet Başkanı Kim Dae-jung'un dün yapılan cenaze töreni için gelen Kuzey Kore resmi heyetini kabul etti. Heyet, Güney Kore Devlet Başkanı Lee'ye, Kuzey Kore lideri Kim Jung-il'in "işbirliğinin ilerletilmesi" konulu mesajını iletti. Güney Kore tarafı da yanıt olarak "diyalog istediklerini" bildirdi.


İLK KEZ DOĞRUDAN İLETİŞİM

Reuters ajansı, bu görüşme konusunda, "karşıt iki ülke liderleri arasında muhtemelen ilk kez doğrudan bir iletişim kurulmuş oldu" yorumunu yaptı. Amerikan yanlısı G. Kore Devlet Başkanı Lee, nükleer ve askeri denemelerini devam ettirdiği gerekçesiyle Kuzey'e yapılan yardımı 18 ay önce kesmiş, yeniden başlaması için denemelerin kesilmesini şart koşmuştu. Bu tarihten sonra da taraflar arasındaki ilişkiler daha da gerginleşmişti. Kuzey heyetinin gelişi, Güney ile ilişkilerini yumuşatmaya çalışıyor olabileceği yorumlarına yol açtı. Kuzey Kore, bu ay içerisinde, Güney ile bazı ortak projelere yeniden başlayabileceğini açıklamış, ayrıca Kuzey'de tutuklu bir Güneyli işçi serbest bırakılmıştı.




٪d سنوات قبل