|

Chavez forever

Venezuela bir kez daha 'sosyalizm' dedi. 14 yıldır iktidarda olan Hugo Chavez, sağcı rakibini geride bırakarak üçüncü kez seçildi. Balkon konuşmasıyla 'Bolivar zaferini' ilan eden Chavez 6 yıl daha dünya sahnesinde.

Dış Haberler
00:00 - 9/10/2012 Salı
Güncelleme: 23:07 - 8/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Chavez forever
Chavez forever

Venezuela'da sağcı devlet başkanı adayı Henrique Capriles ile sosyalist lider Hugo Chavez Frias arasında geçen rekabet, Chavez'in yüzde 54'lük seçim zaferiyle sonuçlandı. Seçimden önce yapılan analizler, ülkede 'Hugo sosyalizminin oylandığı, halkın Chavez'i hüsrana uğratabileceği' yönündeydi. Ancak Latin Amerika'nın 'karizmatik' lideri, önceki seçimden daha yüksek bir oy oranıyla, yüzde 54.66'yla üçüncü bir 6 yıllık dönem için devlet başkanı seçildi.

DEMOKRASİ DERSİ

Chavez'in rakibi, sağcı Demokratik Birlik Koalisyonu'nun adayı Henrique Capriles ise oyların yüzde 45'ini aldı. Chavez'i kutlayan Capriles, 'Venezuela'nın her köşesine tohumlar ektik. Bu tohumlar, gelecekte yüzlerce ağaca dönüşecek' dedi. Elinde Bolivar'ın kullandığı kılıçla balkon konuşması yapan Chavez, 21. yüzyılın demokratik sosyalizme dönüşümünün devam edeceğinin teminatını verdi. Rakibi Capriles'in 'Bolivar zaferini' kabul etmesinin ülkede barışın tesisi için çok önemli bir adım olduğunu söyleyen Chavez dünyaya demokrasi dersi verdiklerini vurguladı.

HALKIN SEVİNÇ GÖSTERİSİ

Halk Chavez'in zaferini ellerinde bayraklarla sokaklarda dans ederek kutladı. 57 yaşındaki Chavez'e oy verenler, kanser tedavisi görmesine rağmen yoğun bir seçim kampanyası yürüten Chavez'in dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden biri olan Venezuela'da halkına en çok değer veren lider olduğunu söyledi. İlk kez 1999'da seçilen Chavez, ücretsiz sağlık hizmetleri, konut ve eğitim olanakları sağlayarak yoksul halkın sevgisini kazanmıştı.

'Senin başarın bizim başarımız'

Chavez'in zaferine en çok sevinen lider Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez oldu. Twitter üzerinden mesaj atan Fernandez, 'Sizin zaferiniz bizim zaferimizdir' dedi. İran lideri Mahmut Ahmedinejad da Chavez'i ilk kutlayanlardan biriydi.

Yoksulun dostu...

Yandaşlarının 'yoksulun dostu' olarak tanımladığı, karşıtlarının ise 'despotlukla' suçladığı Chavez, 'Bolivaryan Devrim' hayalini gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Chavez, ekonomik önlem paketinin büyük tepkiye yol açtığı dönemde Carlos Andres Perez hükümetini devirmek için 1992'deki darbe girişimiyle adını duyurdu. Güney Amerika bağımsızlık lideri Simon Bolivar'ın adını verdiği gizli bir hareket kuran Chavez'in darbe girişimi devlete teslim olması ile sona erdi. 2 yıl ha- piste kaldıktan sonra Chavez, 5. Cumhuriyet Hareketi'ni kurarak askerlikten siyasi hayata geçti.

Sandıklar açıldı tanklar yürüdü

2008 seçimlerine göre 1 milyon 800 bin fazla oy alan muhalefet, Hugo Chavez'in bir önceki seçimlere göre sadece 135 bin oy fazla aldığını ve usülsüzlük yaptığını ileri sürdü. Chavez'in bu iddialara başkent Caracas'ta Burger King Caddesi'nde tankları yürüterek yanıt verdiği iddia ediliyor.


12 yıl önce