|

Chavez seçti

Venezuela''da halk yeni devlet başkanı olarak, eski lider Hugo Chavez''in halefim diye gösterdiği Nicholas Maduro''yu seçti. Maduro, dişli rakibi liberal Henrique Capriles''e karşı zor da olsa yüzde 1 farkla ipi göğüsledi.

Dışhaber
00:00 - 16/04/2013 Salı
Güncelleme: 23:08 - 15/04/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Chavez seçti
Chavez seçti

Eski Venezuela lideri Hugo Chavez''in, kanser tedavisi görürken bazı yetkilerini devrettiği ve kendisine bir şey olması durumunda yerine geçmesini vasiyet ettiği eski Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Nicholas Maduro, rakibine karşı sadece yüzde 1 farkla devlet başkanı seçildi. Chavez''in ''sosyalist devrimini'' devam ettireceğine ant içen 50 yaşındaki Maduro oyların 50,8''ini alırken muhalefet partisi lideri Henrique Capriles oyların yüzde 49,1''ini almayı başardı. Burun farkıyla yarışı kaybeden Capriles sonuçlara itiraz etti.

YENİDEN SAYARIZ

Devlet Başkanlığı Sarayı''nın önünde toplanan destekçilerine seslenen Maduro, seçim sonuçlarının Chavez''in hala yenilmez olduğunu bir kez daha kanıtladığını söyledi. Capriles''in seçim sonuçları açıklanmadan önce kendisini arayarak anlaşma yapmayı teklif ettiğini açıklayan Maduro, bu öneriyi geri çevirdiğini vurguladı. Maduro, ''Eğer sonuçların incelenmesini istiyorlarsa bizim için sorun yok. Bizim Seçim Konseyi''ne güvenimiz tam. Belki oy oranımız, daha da yükselecek'' dedi. Ancak Parlamento Başkanı Diosdado Cabello sosyal paylaşım sitesi Twitter''dan yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının derin öz eleştiri yapmaları gerektiğine işaret ettiğinin altını çizdi.

Şofördü lider oldu

Nicholas Maduro''nun Hugo Chavez ile dostluğu, eski liderin 1992''deki darbe girişiminden hapiste yattığı yıllara dayanıyor. Maduro, 1994 yılında Chavez''in serbest bırakılması için düzenlenen kampanyada önemli bir rol oynadı. Maduro, gelecekteki eşi olacak Clia Flores ile de yine aynı dönemde tanıştı. Flores, Chavez''in avukatları arasında bulunuyordu. Okulu terk etmesinin ardından önce 1983''teki devlet başkanlığı seçimi sırasında Jose Vicente Rangel''in korumalığını yapan Maduro, daha sonra otobüs şoförü olarak çalışmaya başladı ve Caracas Metrosu Şoförleri Sendikası''nın kurucuları arasında yer aldı. Lise mezunu olan Maduro, 1998 yılındaki devlet başkanlığı seçimini Chavez''in kazanması için Beşinci Cumhuriyet Hareketi Partisi''nin kurulmasında önemli rol oynadı.

CHAVEZ''İN OĞLUYUM

Chavez''in devlet başkanı seçilmesi, Maduro''ya da parlamentonun yolunu açtı. Maduro, 1998''de Temsilciler Meclisi''ne, Chavez, onu 2006''da dışişleri bakanı atadı. Yabancı dil bilmediği ve üniversite mezunu olmadığı için çok eleştirildi. Maduro''nun şoförlük becerileri, Chavez''in seçim kampanyasında tekrar işe yaradı.

Maduro, Chavez''in seçim kamyonunun direksiyonuna geçti. Maduro''ya yakın çevreler onu sessiz, sakin, neşeli ve arkadaş canlısı biri olarak tanımlıyor. Kendisini ''Chavez''in oğlu'' olarak gören Maduro, Chavez''in ruhunun küçük bir kuş olarak görünüp kendisine rehberlik ettiğini söyledi.

Burun farkını sindiremedi

Venezuela''da liberal politikalar savunan muhalif lider Henrique Capriles, devlet başkanlığı seçimi sonuçlarına itiraz etti. Oyların yüzde 49,1''ini alarak seçimi az bir farkla kaybeden Capriles, oyların yeniden sayılması gerektiğini açıkladı. Capriles, seçim kampanyasını yürüten ekibin de oy sayımına katıldığını ve farklı bir sonuç belirttiklerine işaret etti. Ayrıca Nicholas Maduro''nun, sonuçlar açıklanmadan önce kendisini arayıp anlaşma önerdiği iddiaları için de Capriles ''Ben, yolsuzluk yapanlarla anlaşma imzalamam'' diye rest çekti.

Yüzde 1''e ağladılar

Venezuela''da seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra zafer kazanan Maduro taraftarları ellerine ülke ve parti bayraklarını alarak sokaklarda sevinç gösterileri düzenlerken seçimi kaybeden muhalif lider Capriles yanlıları ise hüzün gözyaşlarına boğuldu. Muhalifler bir dahaki seçimlerde kazanma sözü verdi. Birbirlerini eleştirmelerine karşın Maduro ve Capriles, taraftarlarına kesinlikle şiddete başvurmamaları uyarısında bulunmuştu. Geçen yıl Ekim ayında yapılan ve Hugo Chavez''in zaferiyle sonuçlanan seçime katılım yüzde 81''di.

Chavez, oyların yüzde 54''ünü alarak üçüncü kez devlet başkanı seçilmişti. Rakibi Demokratik Birlik Koalisyonu''nun adayı Henrique Capriles ise yüzde 45''te kalmıştı.

Maduro''yu bekleyen risk

Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu, Hugo Chavez''in halefi olarak gösterilen yeni Devlet Başkanı Maduro''nun iktidarda aynı başarıyı yakalayamayacağına inanıyor. Kutlu, ''Maduro, her ne kadar halefini taklit etse de, bu onun Chavez olduğunu göstermez'' dedi. Seçim çalışmalarını ''Chavez''ci'' bir yaklaşım üzerine kuran Maduro''nun oylarını, önceki seçime oranla yüzde 10 düşürmesi bu durumu destekliyor. Seçimlerin Maduro ile Capriles''in arasındaki rekabetten çok, ''Chavez öldü ama Chavezcilik sürsün mü?'' referandumuna dönüştüğünü söyleyen Kutlu, Maduro''nun başarılı olması için ülkede döviz alım satımı kısıtlamasına çözüm bulması gerektiğini, artan hırsızlık ve rüşvet olaylarının önüne geçmesi gerektiğinin altını çizdi.


11 yıl önce