|

Chavez'e destek gösterisi

Venezuela yönetimi, kanserle mücadele eden liderleri Hugo Chavez'e destek gösterisinde bulunmak için bugün Devlet Başkanlığı Sarayı'nın önünde alternatif bir yemin töreni organize etti. 

Aa
00:00 - 10/01/2013 الخميس
Güncelleme: 11:18 - 10/01/2013 الخميس
Yeni Şafak
Chavez'e destek gösterisi
Chavez'e destek gösterisi

Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Nicolas Maduro, tüm destekçilere, ameliyatın neden olduğu komplikasyonlar sonucu hala Küba'da tedavi gören Chavez ile dayanışma içinde olduklarını göstermeleri için Miraflores Sarayı önündeki sokakta toplanmaları çağrısında bulundu. 

Madura, dün gece televizyonda yayınlanan kabine toplantısında, ''Herkes sokağa. Devlet Başkanı Chavez onuruna büyük bir tören yapacağız'' dedi. 

Resmi yemin töreni olması beklenen bugün için Latin Amerika'dan ve Karayipler'den liderler Venezuela'ya davet edilmişti. Bu çerçevede Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, dün Venezuela'ya geldi. 

Bugünkü gösteriye Mujica'nın yanı sıra Bolivya ve Nikaragua liderleri Evo Morales ve Daniel Ortega'nın da katılmaları bekleniyor.

Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Maduro, 19 ülkeden devlet başkanları, dışişleri bakanları ve diğer yetkililerin Caracas'a geldiklerini ifade ederek, bugün resmi bir yemin töreni yapılamayacak olsa da gösterinin, Ekim ayında yeniden seçilen Chavez'in yeni döneminin başlangıcını belirleyeceğini kaydetti. 

Öte yandan Venezuelalı muhalefet lideri Henrique Capriles, düzenlediği basın toplantısında, Yüksek Adalet Mahkemesi'nin yemin törenini erteleme kararını kınayarak, ''Kurumlar, hükümetin çıkarlarına yanıt vermemeli'' dedi. 

Capriles, muhalefetin, bugünkü gösteriye temsilci göndermemeleri için çeşitli hükümetlere çağrıda bulunduğunu belirterek, Caracas'a gelmeme kararı alan devlet başkanlarına minnettar olduğunu ifade etti.  

Venezuelalı komutanlar da dünkü kabine toplantısında bakanların yanında yer aldı. Tümgeneral Wilmer Barrientos, televizyonda, silahlı kuvvetlerin Yüksek Adalet Mahkemesi'nin kararından ''çok memnun'' olduğunu, ''barış ve sükunetin'' sağlanmasına odaklandıklarını söyledi. 

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi Başkanı Luisa Estrella Morales, düzenlediği basın toplantısında, mahkemenin anayasa bölümünün Devlet Başkanı Hugo Cnavez'in 10 Ocak'tan sonra Yüksek Mahkeme önünde yemin edebileceğine karar verdiğini belirtmişti.

Morales, hükümet ile devlet başkanı yardımcısının, Chavez yemin edene kadar görevinde kalacağını söylemişti.

Chavez'in yemin töreni, parlamento tarafından kabul edilen bir hükümet önergesiyle ertelenmişti. 

Hugo Chavez'in parlamentoda çoğunlukta bulunan müttefikleri, devlet başkanının ileri bir tarihte Yüksek Mahkeme önünde yemin etmesine olanak tanıyan bir hükümet önergesini kabul etmişti.

Kanser hastalığının 11 Aralık'ta nüksetmesi üzerine Küba'da dördüncü kez ameliyat masasına yatan Chavez'e karşı olan milletvekilleri ise önergenin yasa dışı olduğunu ileri sürmüştü. 

Ekim ayındaki seçimde üçüncü kez devlet başkanı seçilen 58 yaşındaki Chavez'e, ilk kez Haziran 2011'de kanser teşhisi konulmuştu. Chavez, dört kez ameliyat masasına yatmıştı. 


٪d سنوات قبل