|

CIA bağlantısı var dedi, ölü bulundu

ABD'nin işkence uçakları konusunda İngiltere hükümeti ile işbirliği yaptığını ortaya çıkaran Manchester Emniyet Müdürü Michael Todd, önceki gün esrarengiz şekilde Londra'nın kuzeybatısında, Snowdonia'daki sarp kayalıklarda ölü bulundu

Dış Haberler
00:00 - 13/03/2008 Perşembe
Güncelleme: 00:17 - 13/03/2008 Perşembe
Yeni Şafak
CIA bağlantısı var dedi, ölü bulundu
CIA bağlantısı var dedi, ölü bulundu

Dünyada yankı uyandıran Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nın işkence uçakları konusunda İngiltere ile ABD'nin işbirliği yaptığı iddialarını soruşturan polis yetkilisi önceki gün ölü bulundu. İngiltere yerel polis makamlarının yaptığı açıklamada, Pazartesi günü yürüyüşe çıkan ve bir daha kendisinden haber alınamayan 50 yaşındaki Manchester Emniyet Müdürü Michael Todd'un, Galler bölgesinin kuzeyindeki Snowdonia'da sarp kayalıklarda ölü bulunduğu belirtildi. Önceki gün akşam saatlerinde Snowdonia bölgesinde cesedi bulunan Emniyet Müdürü Todd'un ölüm nedeninin otopsiyle belirleneceği kaydedildi.


İNTİHAR İHTİMALİ DEĞERLENDİRİLİYOR

Manchester polisi kaynakları, İngiltere'de en itibarlı polis yetkilileri arasında yer alan Todd'un cesedi yanında, ailesine bıraktığı notların bulunduğu ve kaybolmadan önce arkadaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinin de, kişisel problemleri olduğuna işaret ettiğini belirterek, intihar ihtimalinin ağırlık kazandığını kaydetti. Todd'un, 2006 yılında Galler ve İngiltere'nin polis müdürleri birliğine seçildiği ve bu birliğin üyesi sıfatıyla, CIA'nın terör zanlılarını yasadışı yollarla nakletmesi konusunda İngiliz hükümetinin işbirliği yaptığı iddialarını soruşturduğu belirtildi.

Todd, geçtiğimiz Haziran ayında tamamladığı raporunda, İngiliz hükümetinin ABD yönetimiyle işbirliği yaptığı iddialarını kanıtlayacak bilgi olmadığını savunmuştu. Ancak İngiliz hükümeti, Hint Okyanusu'ndaki bir askeri üssünün, CIA'nın iki terör zanlısının nakli sırasında yakıt ikmali için kullandığını itiraf etmişti. Washington Post gazetesinin deşifre ettiği CIA'nın işkence uçaklarının güzergahında birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Türkiye'nin de bulunduğu iddia edilmişti. ABD'de işkenceyle ilgili yasal kısıtlamalar bulunması nedeniyle, El Kaide şüphelilerini daha “esnek” bir şekilde sorgulayabilmek için sekiz ayrı ülkedeki gizli cezaevlerine yönlendiren CIA, tutukluları kendi paravan şirketlerine ait uçaklarla bu ülkelere naklettiği kaydediliyor.


Bir kilometre dağa tırmanmış

50 yaşındaki Manchester Emniyet Müdürü Michael Todd, en son Range Rover marka jipiyle Londra'nın kuzeybatısındaki Llanberis kasabasında görüldü. Görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak yere polis makamları, yaptığı açıklamada arabasını park ettiği belirtelen Todd'un kasabadaki dağa 2 buçuk saat boyunca tırmandığı ifade edildi. Pazartesi gününden bu yana kendisinden haber alınamayan Todd'un esrarengiz kayboluşu İngiliz polisini harekete geçirdi. Yaklaşık 1 kilometre dağa tırmandığı ifade edilen Todd'un hayatta olduğunu düşünen 36 kişilik kurtarma ekibi Todd'un cansız bedenini önceki gün dağdan indirdi. Geçtiğimiz hafta polis Oscarı ödülüne layık görülen Todd, 2001 yılında da Kraliçe Elizabeth Polis madalyası'nı almıştı.

16 yıl önce