|

CIA'nın 'sarı gelin' harekatı

CIA, çifte ajan Storm'dan bir kadın bularak bağlantıda olduğu Evlaki ile tanıştırmasını istedi. Storm da, Hırvat Horeka ile Evlaki'yi tanıştırdı. Bir süre sonra Evlaki ile görüşmeye giden kadının valizine takip cihazı yerleştirildi, ancak Horeka buluşmaya boş gidince 'sarı gelin harekatı' yattı.

Dış Haberler
00:00 - 2/01/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:45 - 1/01/2013 Salı
Yeni Şafak
CIA'nın 'sarı gelin' harekatı
CIA'nın 'sarı gelin' harekatı

Amerikan İstihbarat Teşkilatı CIA'nın El Kaide'nin Arap Yarımadası'ndaki (AQAP) lideri Enver Evlaki'yi öldürmek için başvurduğu 'sarı gelin' harekatı deşifre oldu. 2010'da devreye sokulan plana göre CIA, Amerikan vatandaşı Evlaki'nin yerini tespit etmek için sonradan Müslüman olan Hırvat Irena Horeka isimli kadını kullandı. Operasyonun ABD Savunma Bakanı ve eski CIA patronu Leon Panetta'nın bilgisi dahilinde yapıldığını belirten CBS News, Amerikan istihbaratının bu iş için El Kaide ağlarına sızmayı başaran Morton Storm isimli Danimarkalı çifte ajandan yararlandığını kaydetti. CIA'nın Storm'a, 'Enver Evlaki'ye beyaz ve sarışın bir kadın bul. Sana 250 bin dolar veririz' dediğini hatırlatan CBS, çifte ajanın da Evlaki'nin yerini tespit etmek için 'çöpçatanlık' silahına başvurduğunu ve bu iş için Müslüman olan Irena'yı kullandığını aktardı.

ÜÇÜNCÜ EŞ OLUR MUSUN?

Habere göre Strom, Irena'nın Evlaki'nin hayranı olduğunu biliyordu. Irena, Storm'u tanıyor ve ona güveniyordu. Çünkü Storm da Müslüman olmuş biriydi. Storm, bağlantıları sayesinde Emine ismini alan Irena ile Evlaki'nin videolarını birbirlerine iletti ve ardından Irena, Evlaki'nin üçüncü eşi olmayı kabul etti. CBS News'e konuşan Storm, 'CIA'nın planı Evlaki'nin yerini bulacak bir takip cihazını Hırvat kadının bagajına yerleştirmekti. Ancak Irena Evlaki ile buluşmaya gittiğinde bağajını yanına almadı. Bu yüzden de operasyon çöktü' dedi.

'KULLANILDIM SİNİRLİYİM!'

Müslüman olduktan sonra Emine ismini alan Irena Horeka'nın, CIA tarafından kullanıldığını anladıktan sonra ilk tepkisi 'Kendimi çok beceriksiz hissediyorum' olmuş. Emine son demecinde ise evliliğini, '32 yaşında, genç ve korkusuzdum. Allah için ölmeye hazırdım' diyerek savundu.

ÇİFTE AJAN STORM

Jyllands-Posten gazetesi, 1997'de Müslüman olan Morton Storm'un Danimarka istihbarat servisi PET için çalıştığını ve Yemen'de bir süre kaldığını yazdı.

PANETTA GİZLİ SUİKAST PLANLARINI BİLİYORDU

CBS News'in haberinde 'El Kaide'nin Arap Yarımadası lideri olan Enver Evlaki'ye yönelik operasyondan ABD Savunma Bakanı ve eski CIA patronu Leon Panetta'nın da bilgisi vardı' denildi. Ancak 'sarı gelin' harekatı başarısız olan CIA, 30 Eylül 2011'de insansız hava aracıyla düzenlediği operasyonda kendi vatandaşı olan Evlaki'yi öldürdü. Amerikan vatandaşı olan Evlaki'nin öldürülmesi ülkede tartışmalara yol açtı. CBS'in haberinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da sonradan Müslüman olan ve Emine ismini alan Irena Horeka ile buluşan Danimarkalı ajan Morton Storm'un ona Evlaki'nin video mesajını verdiği belirtiliyor. Habere göre, El Kaidenin Afrika sorumlusu mesajında, 'Ben şu an bir çadırda değil evde kalıyorum. Bir arkadaş evinde. Ama benimle evlenecek kadın dağlarda çadırlarda da kalabilmeli' diye konuşuyor. Videoyu seyreden Emine ise gözyaşlarına boğularak gönderdiği videoda 'her şeyi kabul ediyorum kardeşim. İnşallah benimle mutlu olursun' karşılığını veriyor.


11 yıl önce