|

Cilalı Şaron devri

İsrail hükümeti, Başbakan Şaron'un dünya medyasındaki imajını yenilemek için 200 milyon dolar tahsis etti. 150 müsteşar, dünyanın farklı bölgelerine giderek, basın aracılığıyla İsrail propagandası yaptıracak.

.
00:00 - 28/05/2001 Pazartesi
Güncelleme: 16:42 - 5/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Cilalı Şaron devri
Cilalı Şaron devri

İsrail hükümeti, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un dünya medyasındaki imajını yenilemek için 200 milyon dolar tahsis etti. İsrail hükümetinin hedefinin, İsrail-Filistin çatışmalarına yönelik dünya basınında yayınlanan haberlerin, İsrail yanlısı olarak verilmesini sağlamak olduğu vurgulandı. İsrail radyosuna açıklamada bulunan, Başbakanlık ve Ekonomi Bakanlığı Dairesi Başkanı Dani Nafeeh, tüm dünyada Şaron'un imajının aydınlatılması için 200 milyon dolar kadar bir paranın bütçeden tahsis edildiğini bildirdi. Bu işin sorumluluğunun kendisine verildiğini belirten Nafeeh, dünya basınından uzak durdukları için başarızlığa uğradıklarını, ancak gazeteciler ile birebir görüşmeleri sayesinde bu imajın değişeceğine inandıklarını belirtti.

150 müsteşar görevlendirildi

Radyo, İsrail hükümetinin ilk kez dünya basınını elde etmek için bu kadar yüksek bir meblağı bütçeden tahsis ettiğini belirtti. Bu hamlenin ilk adımlarından biri, bir çok dile vakıf olan 150 müsteşarı, İsrail elçiliklerine göndererek, Filistin yanlısı haberlerin engellenmesini sağlamak.

Aylık 20 bin dolar para ayrılacak olan müsteşarların, gittikleri ülkede halkı etkilemek için, o ülkede kendi adlarına haber yaptırabilecekleri kişiler ile de ilişkiye girmeleri ve diğer gazetelerin de elçiliklerden haber alabilmeleri için her türlü rahatlığı sağlamaları gerektiği belirtildi. Nafeeh, kendisinin Amerikan basını, Natan Şaransky'nin Rusça bildiği için Ukrayna ve Rus basını ile ilgileneceği ve Adalet Bakanı Muir Şetrit'in ise Fransız basınından sorumlu olduğunu belirtti.

Basın, trajik resimler ile fethedilecek

Bu hamle çerçevesinde, birçok video, kaset ve fotoğrafların hazırlandığı ve bütün dünya basınına dağıtılacağı belirtildi. Öldürülen Filistinli çocukların resimlerinin yerine, el-Halil'de öldürülen İsrailli çocuk Şelhifa Baz'ın resimlerinin yayımlanması ve gazetelerde arada bir verilmesi için basının teşvik edilmesi, Filistinlilerin, çocuklarını bilerek çatışmaların içine sürüklediklerini ve ölümlerinden sorumlu olduklarının her defasında vurgulanması gerektiği belirtiliyor.

Plan çerçevesinde İntifada'nın ilk günlerinde Ramallah'da linç edilen iki İsrailli askerin görüntüleri ve intihar saldırılarında ölen İsraillilerin resimlerinin yayımlanmasını sağlamak bulunuyor. İsrail hükümetinin bu hamlesine karşılık, birçok İsrailli gazeteci uzman, hükümetin bu konuda başarısız olacağını belirtti. Ha'aretz gazetesi eleştirmenlerinden Efif Layeef, "İsrail'in basın girişiminin başarılı olabilmesi için öncelikle Filistin'in işgal altında olmadığını kanıtlaması gerektiğini, ancak bunun da imkansız olduğunu" belirtti.


23 yıl önce