|

Çin ayağa kalktı

NATO'nun Belgrad'daki Çin Büyükelçiliği'ni vurmasının ardından 2 gündür Pekin'deki ABD Büyükelçiliği önünde ve ülke çapında gösteri düzenleyen onbinlerce öğrenciye, Çin hükümetinden de destek geldi.

.
00:00 - 10/05/1999 الإثنين
Güncelleme: 11:23 - 22/11/2013 الجمعة
Yeni Şafak
Çin ayağa kalktı
Çin ayağa kalktı

Pekin- NATO füzelerinin Cuma gecesi Belgrad'daki Çin Büyükelçiliği'ni vurması ile Çin'de başlayan protesto gösterileri büyük kentlerde sürüyor. Başkent Pekin'de onbinlerce kişi ABD Büyükelçiliği ve elçiliğe bağlı binaların önünden ayrılmadı ve gösteriler dün sabaha kadar sürdü. Bölgedeki duvarlara günlük gazeteler yapıştıran ve çoğunluğu öğrencilerden oluşan göstericiler, "Bombardıman Dursun", "Kahrolsun ABD ve NATO", "Amerikan İmparatorluğu Yıkılsın", "Katil Amerika" şeklinde sloganlar attı. Pekin'deki ABD Büyükelçilik binasını taşlayan göstericiler, binanın camlarını kırarken içeri girmeyi başaran on kadar gösterici polis tarafından dışarı çıkarıldı. Göstericilerin, benzer mesajlar içeren pankartlar taşıdıkları da gözlendi. ABD Başkanı Bill Clinton aleyhine slogan atan göstericilerin Çince ve İngilizce dağıttıkları bildirilerde, ABD'nin Çin hükümetine değil, 1 milyar 200 milyonluk Çin halkına karşı savaş açtığı belirtilerek, "Dikkatli ol Clinton! Artık hepimiz Washington'a gitmeye hazır birer askeriz" denildi.

CNN muhabiri uzaklaştırıldı

Elçilik ve elçiliğe bağlı tarım binası önündeki kaldırım taşlarını söken göstericilerin taş yağmuru saatlerce devam etti. Göstericiler buradaki Amerikan bayrağının indirilmesi için de saatlerce slogan attı. Daha sonra elçilik bahçesindeki bayrak direğini taşlamaya başlayan göstericiler, ABD bayrağının böyle bir günde yarıya indirilmesi gerektiğini söylediler. Göstericilerin uzun bir sırıkla direkteki Amerikan bayrağını yakma girişimleri askerler tarafından önlendi. Polis, sabah erken saatlerden itibaren elçilik bölgesine önce yalnızca öğrencilerin girmesine izin verdi. Daha sonra olayların kontrolden çıkmaması için bölgeye girişleri kesti. Bu arada, elçilik önünden cep telefonu ile haber geçmeye çalışan CNN muhabiri Rebecca Mackinnon protesto edilerek, bölgeden uzaklaştırıldı. Öte yandan, pazar günleri yayınlanmayan China Daily gazetesi ise dün özel ekle çıktı. Haberlerde, Belgrad'daki olayda ölenlerin cenazelerinin Pekin'e getirilmesinden sonra daha büyük gösterilerin düzenlenmesinin beklendiği yorumları yapıldı.

Çin hükümetinden gösterilere destek

Çin'in Belgrad Büyükelçiliği'nin NATO füzeleriyle vurulmasını protesto amacıyla Çin'de gösteriler sürerken, Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Hu Jintao yerel saatle dün 18:00'de tüm ülkeye hitaben bir radyo ve televizyon konuşması yaptı. Konuşmasında, NATO'nun "barbarca" eylemini kınadığını ve ABD'nin başını çektiği NATO'nun olayın tüm sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirten Jintao, Çin'in çeşitli kentlerinde devam eden protesto gösterilerinin, Çin hükümeti tarafından kararlılıkla desteklendiğini söyleyerek, gösterilerin yasaların dışına çıkmamasını istedi. Çin hükümetinin devletin egemenliğini ve ulusun saygınlığını kararlılıkla koruyacağını belirten Jintao, ölenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. Jintao, Çin'deki yabancı diplomatik personelin Çin hükümetinin koruması altında olduğunu ve Çin'de yaşayan yabancıların ya da Çin'e gelerek ekonomik, ticari, eğitim ve kültür faaliyetlerde bulunanların yasaların güvencesi altında olduğunu söyledi. Öte yandan Çin'in Belgrad büyükelçiliğinin NATO güçlerince yanlışlıkla vurulmasını protesto amacıyla düzenlenen gösteriler yayılıyor.


٪d سنوات قبل