|

Çin: Herhangi bir ülke ile silahlanma yarışında değiliz

Çin, askeri harcama konusunda asla devlet gücünü ve ekonomi gücünü aşacak harcamalarda bulunmayacağını ve hiçbir ülke ile silahlanma yarışında bulunmayacağını açıkladı.

Cihan
00:00 - 31/07/2012 Salı
Güncelleme: 11:13 - 31/07/2012 Salı
Yeni Şafak
Çin: Herhangi bir ülke ile silahlanma yarışında de
Çin: Herhangi bir ülke ile silahlanma yarışında de

Başkent Pekin'de Devlet Konseyi Basın Ofisi tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na bağlı Genel Donanım İdaresi'nden Albay Lin Bai, yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını cevapladı.

Albay Lin Bai, Dünyanın en kalabalık ordusuna sahip olan Çin'in silahlanma konusunda herhangi bir ülkeyle yarış içinde bulunulmayacağını, başka ülkelere askeri tehdit oluşturmayacağını bildirdi. Çinli Albay, ülkesinin barışçı kalkınma yolunda ilerlemeye bağlı olduğunu ve aslında savunma amaçlı bir ulusal politika yürüttüklerini belirtti. Çin'in, devlet güvenliğinin gerektirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda silah ve askeri donatımlarını yenileme ve geliştirme yoluna gittiğine dikkat çeken Lin Bai, bunun dünya ülkelerinin rutin uygulaması olduğunu hatırlattı.

Albay Lin Bai, 1,3 milyar nüfuslu ülkede yapılan silah ve askeri donanımının diğer büyük ülkelere oranla göreceli olarak düşük olduğunu kaydetti.

Çin, 2012 yılı için savunma bütçesini geçen yıla oranla yüzde 11,2'lik artışla 106,4 milyar dolara (yaklaşık 188,5 milyar TL) çıkarıldığını açıklamıştı.

Yabancı savunma uzmanları ise, nükleer füze gücü ve diğer programlarıyla ilgili harcamalarını ayrı tutan Çin'in aslında savunma harcamalarındaki artışın yüzde 50 civarında olabileceğini belirtiyor.


12 yıl önce