|

Çin'in dev kuşu havalandı

Çin'in yerli üretim ilk büyük kargo uçağı Yun-20, ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Cihan
00:00 - 26/01/2013 Cumartesi
Güncelleme: 16:06 - 26/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Çin'in dev kuşu havalandı
Çin'in dev kuşu havalandı

Çin havacılık alanındaki atılımlarına devam ediyor. Çin medyasına göre, yerli üretim ilk büyük kargo uçağı Yun-20, ülkenin kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinin Yanliang havaalanından havalanarak ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Rusya''nın, IL-76 uçağına benzeyen, ABD''nin C-17 kargo uçağından küçük olan Yun-20''nin çok işlevli ve farklı hava koşullarında uzun mesafeli malzeme ve yolcu taşıma özelliğine sahip olduğu kaydedildi. Söz konusu uçak Çin için, arama-kurtarma ve insani yardım çalışmaları açısından büyük önem taşıyor.

YERLİ ÜRETİM

Kargo uçağı aynı zamanda Çin'in "Orta ve Uzun Vadeli Milli Bilim ve Teknoloji Kalkınma Programı (2006-20)" (MLP) için de öncelik teşkil ediyor. Y-20, Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu''nun (AVIC) yan kuruluşu olan ve ülkenin önde gelen askeri uçak üreticisi Xian Uçak Sanayi tarafından geliştirildi.

Daha önceki haberlerde Yun-20''nin aralarında Type 99 serisi tanklar dahil olmak üzere Çin ordusunun (PLA) muharebe ve destek araçlarını taşıma kapasitesine sahip olduğu ve 66 tona kadar mal taşıyabileceği belirtiliyordu.

11 yıl önce