|

Çinliler, geleneksel Kaplan Yılı'nı kutluyor

Cihan
00:00 - 14/02/2010 Pazar
Güncelleme: 11:48 - 14/02/2010 Pazar
Yeni Şafak
Çinliler, geleneksel Kaplan Yılı'nı kutluyor
Çinliler, geleneksel Kaplan Yılı'nı kutluyor

Çin'de yeni yıl ya da Bahar Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kötü ruhları korkuttuğuna inanılan havai fişek ve çatapat patlatma etkinlikleri ülkenin hemen her yerinde devam ederken, halk bu sabah bayram dolayısıyla kurulan panayırlara akın etti. Geleneksel ay takvimine göre Boğa Yılı'nın bitip Kaplan Yılı'nın dün gece başladığı Çin'in başkenti Pekin'deki Ditan Parkı da bayram etkinliklerinin yapıldığı yerlerin başında geliyor.

Geçmişi bin yıldan öncesine dayanan panayırlarda, her bölgenin kendine has ürünleri satılıyor. Hemen herkes bu panayırda kaplan sembollü ürün alıyor. Soğuk havaya rağmen sabah saatlerinden itibaren panayırı gezmeye gelen halk, bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor.


Parka normalde giriş biletleri 2 yuan (0,2 dolar) iken, bayram dolayısıyla fiyatlar 10 yuana (1,4 dolar) çıktı. 7'den 77'ye herkesin gezdiği panayırlar Çin gelenek ve göreneklerinin canlı kalıntısı olarak kabul ediliyor. "Halkın karnavalı" da diye bilinen panayırlar Çin'e özgü geleneksel figürlerle süslenmiş.


Kırmızı renklerin hakim olduğu parkta ilginç sahneler de göze çarpıyor. Perde arkası kukla gösterisi sırasında çalınan "Backstreet Boys'a ait İngilizce bir şarkı çevredekileri coştururken, tam bu mekânın yanındaki tütsü yakma ve dilekte bulunma yerinde ellerindeki tütsü çubuğuyla eğilip kalkanların hareketleri ilginç bir manzara ortaya çıkarıyor. Budizm inancına göre tütsü yakma ve dilekte bulunma Çinlilerin özellikle bayramlardaki geleneklerinden birini oluşturuyor.


Ülkenin çeşitli yerlerine ait şarkılar ve gösterilerle eğlenen halk, panayırdaki çeşitli şans oyunlarıyla de neşe buluyor. Özellikle madeni paraları önlerindeki zeminde bulunan daireciklere atan ve isabetli olduğu takdirde kaplan figürlü hediye kazananlar oldukça eğlenceli vakit geçiriyor.


Panayırda Cihan muhabirine konuşan Qiu Wei (Çiu Vey)isimli bayan, her bayramda panayıra geldiğini ve bu yerlerin bayramın hissedildiği yerler olduğun söylüyor. Qiu, panayırların eskilere oranla daha temiz ve düzenli olduğunu da savunuyor.


Panayırı ziyaret edenlerin dikkatini ise kafalarında kaplan şapkaları olan minik ikizler çekti. Henan eyaletinden gelen bu minikler, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Miniklerin dedesi, ilk kez Pekin'deki bir panayıra geldiklerini ve mutlu olduklarını ifade etti.


Bahar Bayramı, Çin'in ay takvimine göre 12. ayın 23. gününde başlıyor ve yeni yılın ilk ayının 15. günü kutlanan ve Çinlilerin Yuanxiaojie (Yuanşiaocie) olarak adlandırdıkları Fener Bayramı'na kadar yaklaşık üç hafta sürüyor.



14 yıl önce