|

Clinton Camp David'de zorlanıyor

Clinton, Camp David'de süren İsrail-Filistin görüşmelerinin, başkanlık süresi boyunca "kendisini en çok zorlayan konu" olduğunu söyledi.

.
00:00 - 18/07/2000 Salı
Güncelleme: 18:04 - 31/05/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Clinton Camp David'de zorlanıyor
Clinton Camp David'de zorlanıyor

ABD Başkanı Bill Clinton, Camp David'de devam eden İsrail-Filistin barış görüşmelerinin, başkanlık süresi boyunca "kendisini en çok zorlayan konu" olduğunu söyledi. "Tanrım, çok zor. Bugüne kadar uğraştığım hiçbir şey gibi değil. İrlandalılar'la bütün müzakereler, bundan önce Filistinli ve İsrailliler'le yaptığımız bütün işler, Balkanlar'daki Dayton Anlaşması" diyen Clinton, yine de iyimserliği elden bırakmayarak, iki tarafın bir anlaşmaya ulaşacağı konusunda umutlu olduğunu söyledi.

"Tarafların buraya geldikleri güne göre daha iyimserim. Elimizde bir anlaşma olduğunu söylersem tamamen yanlış yönlendirmiş olurum. Bu doğru değil, ancak çok çalışıyoruz" diyen Clinton, taraflar arasında biraz "ilerleme kaydedildiğini" de belirtti. Clinton, Pazar günü Amerikalı aracılarla ve uzmanlarla iki kez biraraya gelirken, İsrail ve Filistinli müzakerecilerle de ortak bir toplantı düzenledi.

Filistin lideri Yaser Arafat ile de biraraya gelen Clinton, Çarşamba günü Japonya'da yapılacak G-8 toplantısı için yola çıkıncaya kadar işini bitirme konusunda umutlu olduğunu da kaydetti.

Taraflara göre ilerleme yok

İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın danışmanı Camp David'deki görüşmelerde bir anlaşmaya varılacağından emin olmadığını belirtti. Barak'ın danışmanı Eldad Yaniv, "Görüşmelerde bir anlaşmaya ulaşılacağı konusunda hiçbir garantimiz yok" dedi.

Bu arada Filistin Halk Kurtuluş Cephesi yetkilisi Teysir Halid de Camp David'de 6 gündür süren görüşmelerde hiç bir ilerleme kaydedildiğini görmediğini söyledi.

Halid, "ABD Başkanı Bill Clinton, Japonya'daki G-8 zirvesine katılmak için Camp David'den ayrılırsa, görüşmelerde ilerleme olmasını bekleyip beklemediği" yolundaki soruya, "Konu bu değil. Sorun, bu görüşmelerin boşa geçen zaman olmasıdır" diye yanıt verdi. Amerikan yönetimi, Halid ve diğer muhalif Filistinli liderlerin Camp David'de Yaser Arafat ile görüşmesine izin vermemişti.


24 yıl önce