|

Cumhurbaşkanına bozuk para saldırısı

Romanya eski Cumhurbaşkanı Iliescu bozuk para saldırısına uğradı

Cihan
00:00 - 22/12/2008 Pazartesi
Güncelleme: 11:32 - 22/12/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanına bozuk para saldırısı
Cumhurbaşkanına bozuk para saldırısı

Romanya'nın başkenti Bükreş'te 1989 yılında yapılan darbede hayatını kaybeden asker ve vatandaşların dün anıldığı törene katılan eski Cumhurbaşkanı Ion Iliescu, üzerine bozuk para fırlatılarak protesto edildi.

'Darbe Kurbanları' anıtına çelenk koymak için gelen Iliescu, öfkeli 200 kadar kişinin saldırısına uğradı. Iliescu'ya yaklaşmaya çalışan 60 yaşındaki bir kişi, korumalar tarafından durdurulunca, "Darbeyi çıkaran sensin. Çocuklarımı öldürdün ve annemi babamı kanal inşaatında kurşuna dizdin" diye bağırdı. Bunun üzerine tören için meydanda toplanan vatandaşlar da eski cumhurbaşkanını bozuk para yağmuruna tuttular. Korumaların ceketlerini açarak siper yapması, Iliescu'yu yaralanmaktan kurtardı. Eski cumhurbaşkanı hemen arabasına binerek tören alanından uzaklaştı.


Sosyal Demokrat Parti onursal başkanı olan Ion İliescu, 21 Aralık 1989 tarihinde meydana gelen ve diktatör lider Nicolai Çavuşesku'nun kurşuna dizilmesiyle sonuçlanan darbeyi başlatmakla suçlanıyor. Darbeden hemen sonra Cumhurbaşkanı olan Iliescu, Çavuşesku'nun en güvendiği isim olarak biliniyordu.



15 yıl önce