|

Cunta idam yağdırdı

Mısır’da geçtiğimiz hafta Hüsnü Mübarek’in iki oğlunu tahliye eden darbe yönetimi Müslüman Kardeşler üyesi 183 kişiye idam cezası verdi. Mısır müftülüğü idamlar hakkında olumlu görüş bildirdi. Mahkeme 18 yaşından küçük bir kişiye de 10 yıl hapis cezası verdi.

Yeni Şafak
04:00 - 3/02/2015 Salı
Güncelleme: 20:58 - 2/02/2015 Pazartesi
Diğer
Mısır’da Giza Ceza Mahkemesi, Mısır Müftülüğü’nün onayını alarak “Kirdase Davası”nda yargılanan Müslüman Kardeşler mensubu 183 kişiyi, 2013’te 12 polisin öldüğü saldırıyla ilgili olarak idama mahkûm etti.  Tora Cezaevi’ndeki Polis Enstitüsü’nde görülen duruşmada, 14 Ağustos 2013’te Kirdase’deki polis merkezine saldırmakla suçlanan ve daha önce “idam edilmelerine yönelik görüş alınmak üzere” dosyaları Mısır Müftülüğüne gönderilen 188 sanık hakkında karar dün açıkladı.

MÜFTÜ ONAYLI

Sanıklardan 183’üne idam cezasına hükmeden mahkeme, 2 kişinin beraatine karar verdi. 2 kişinin de vefat ettiği belirtilen davada 18 yaşından küçük bir kişiye de 10 yıl hapis cezası verildiği kaydedildi. Mısır yasalarına göre, idam dosyaları nihai karara bağlanmadan önce devlet müftüsüne sevk ediliyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra dosya mahkemeye iade ediliyor ve mahkeme kararını veriyor.

CUNTA ADALETİ

2014’te Minye Ceza Mahkemesi, 15 dakikada darbe karşıtı 529 kişi hakkında “şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla” idam kararı vermişti. Daha sonra dosya Müftülüğe sevk edilmiş ve 37 kişinin idamına 491 kişinin de müebbet hapsine karar verilmişti. Mısır mahkemesi, 24 ocak’ta 37 kişiye verilen idam kararlarını bozmuştu. Mısır’ı otuz yıl yöneten tek adam Hüsnü Mübarek’in oğulları Cemal ve Alaa Mübarek ise 18 milyon dolarlık ödeneği “zimmete geçirme” suçlamasıyla yargılandıkları “Başkanlık Sarayları” davasında geçtiğimiz hafta tahliye edilmişti.

İdam kararları bozulmalı

Uluslararası Af Örgütü, Mısır’da “Kirdase Davası’nda” 183 sanık hakkındaki idam kararını “korkunç” olarak nitelendirerek, hükümlerin bozulması çağrısında bulundu. idam kararının Mısır’ın ulusal ve uluslararası hukuku hiçe sayması anlamına geldiği belirtildi. Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, bugün verilen idam kararlarının, Mısır’ın “adalet sisteminin çarpıklığına başka bir örnek daha oluşturduğunu” kaydetti. Sahraoui ayrıca, duruşmaya halkın veya sanıkların ailelerinin katılımına izin verilmemesinin, ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizerek, idam cezasının ülkede “rutin bir politika haline geldiğini” belirtti. 

#Mısır
#Giza Ceza Mahkemesi
#Kirdase Davası
#idam
9 yıl önce