|

Çuvalcı general ABD'li birliklerin başına geçecek

Türk askerlerinin başına çuval geçirilme olayında Kuzey Irak'taki ABD birliklerinin başında olan Korgeneral Raymond Odierno, Orgeneral Petreaus'un yerine getiriliyor.

Dış Haberler
00:00 - 25/04/2008 Cuma
Güncelleme: 01:21 - 25/04/2008 Cuma
Yeni Şafak
Çuvalcı general ABD'li birliklerin  başına geçecek
Çuvalcı general ABD'li birliklerin başına geçecek

Türk kamuoyunda 'çuval olayı' ile adı duyulan Korgeneral Raymond Odierno ABD'nin Irak'taki birliklerinin başına getiriliyor. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, yaptığı açıklamada, önceki gün ABD Merkez Komutanlığı'nın (Centcom) başına getirilen Orgeneral David Petraeus'un yerine Korgeneral Raymond Odierno'nun atanacağını açıkladı. Petreaus'un yardımcısı olarak görev yapan Odierno, 2003 yılının Temmuz ayında Irak'ın Süleymaniye kentinde başlarına çuval geçirerek Türk askerlerini kaçıran ABD birliklerinin başında tümgeneral görevindeydi.


FALLON'UN YERİNE PETREAUS

Gates önceki gün yaptığı açıklamada, Centcom'un başına başına, Orgeneral David Petraeus'un atanacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz ay görevinden istifa eden Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı Oramiral William Fallon'un yerine getirilen Petreaus'un atamasının kesinleşebilmesi için, Senato'dan onay alması gerekiyor. Gates, atamanın ABD Başkanı Bush tarafından onaylandığını açıklarken, Senato'dan atamayı Mayıs sonuna kadar onaylamasını istedi, değişikliklerin yaz sonuna kadar hayata geçmesini beklemediğini söyledi.


11 Türk askerinin başına çuval

Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök döneminde yaşanan olayda, ABD birliği, özel tim bürosunu Kerküklü bölge personelinin de katılımıyla basmıştı. Burada görevli 3 subay ve 8 astsubayı gözaltına almış ve başlarına çuval geçirerek Bağdat'a götürmüştü. 11 Türk askeri, 57 saat sonra serbest bırakılmıştı. Odierno, Türkiye'nin PKK ile masaya oturması teklifinde de bulunmuştu.


16 yıl önce