|

D-8 zirvesi başladı

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, "D-8 adalet ve barış için model olabilir" ded.i.

İha
00:00 - 8/07/2008 Salı
Güncelleme: 22:03 - 8/07/2008 Salı
Yeni Şafak
D-8 zirvesi başladı
D-8 zirvesi başladı

Bu yıl 6'ncısı düzenlenen kalkınmakta olan müslüman ülkeler (D-8) zirvesi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da başladı.

Akşam saatlerinde sona erecek zirvenin açılışını, Malezya Başbakanı Abdullah Bedevi gerçekleştirdi. Daha sonra Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve D-8 Genel Sekreteri Dipo Alam birer konuşma yaptı.

Alam konuşmasında, tüm üye ülkelerin, daha önce imzalanan Mutabakat Bildirisi dahil tüm anlaşmalara geçikme olmaksızın destek olmaları gerektiğini söyledi.

Bu çerçevede Malezya Dışişleri Bakanı Rais Yatim ile, üye ülkelerin iş adamlarına vize kolaylığı sağlayacak anlaşmaya imza atan D-8 Genel Sekreteri, teşkilatın kendini çok daha güçlü hale getirecek kapasitede olduğunu ifade etti.

Alam ayrıca, üye ülkeler arasındaki yapıcı işbirliğiyle atılacak küçük fakat sürekli adımların, yakın gelecekte birçok sahada meyve vereceğini söyledi.

Bu arada açılış sonrasında söz alan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, D-8'in dünyada barış ve adaletin öncüsü olabileceğini söyledi.

Ahmedinecad, "D-8 adil ve barışçıl faaliyetler konusunda dünyaya örnek bir model olabilir" ifadelerini kullandı. Tahran'ın, farklı ekonomik, finansal, çevresel, turizm ve enerji alanlarında işbirliğine hazır olduğunu kaydeden Ahmedinecad, gelişmekte olan müslüman ülkelerde sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için İslami bankacılık alanında işbirliği çağrısında bulundu.

Bu yıl Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil ettiği zirve iki yılda bir düzenleniyor. 1997'de Türkiye'nin liderliğinde toplanan D-8 Mısır, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya ve Nijerya'dan oluşuyor.

16 yıl önce