|

"DAEŞ'le savaş halindeyiz"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Paris'teki terörist saldırıların 'savaş nedeni' olarak tanımlanmasına ilişkin, "Biz de bunu savaş nedeni olarak görüyoruz ve zaten bir yılı aşkın süredir DAEŞ ile savaş halindeyiz" ifadesini kullandı.

Yeni Şafak
18:36 - 15/11/2015 dimanche
Güncelleme: 16:39 - 15/11/2015 dimanche
AA

Rhodes, ABD Başkanı Barack Obama'nın da katıldığı Antalya'daki G20 Liderler Zirvesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.



Fransa'nın Paris'teki terör saldırılarını "savaş nedeni" şeklinde tanımlamasının hatırlatılması üzerine Rhodes, "Biz de bunu savaş nedeni olarak görüyoruz ve zaten bir yılı aşkın süredir DAEŞ ile savaş halindeyiz" ifadesini kullandı.



Rhodes, saldırıların ardından örgüte karşı çabalarının nasıl ilerleyeceğine dair soru üzerine, yıl boyunca DAEŞ'e yönelik stratejilerindeki hangi unsurların başarılı olduğunu gözlemleyebildiklerini belirterek, bunları "en son Sincar'da görülen ve Suriye'nin kuzeyi ve güneyinde de yaptıkları gibi sahadaki muhaliflere doğrudan silah ve ekipman yardımı sağlama ve örgütü ve liderlerini hava saldırılarıyla hedef alma" olarak gösterdi.



Fransa gibi bazı müttefiklerin DAEŞ ile mücadeledeki çabalarını artırma yollarına baktıklarını ifade eden Rhodes, “Önümüzdeki dönemde, daha fazla kaynağın, örgütün lider tabakasının vurulması ve sahadaki DAEŞ karşıtı güçlerin desteklenmesine ayrılacağını görebilirsiniz” diye konuştu.



Rhodes, aynı zamanda Viyana'da olduğu gibi Suriye'de diplomatik çözüm için de çok fazla enerji harcandığına işaret ederek, "Anlaşılabilir şekilde herkes terörle mücadele noktasına odaklanmış olsa da konunun siyasi yönüne de yoğun çaba harcıyoruz” dedi.



“Amerikan askerlerinin sorunun çözümü olduğuna inanmıyoruz"

Paris'teki saldıların ardından Amerikan halkının Ortadoğu'ya asker gönderilmesine daha ılımlı yaklaşıp yaklaşmayacağına yönelik soru üzerine Rhodes, "Amerikan askerlerinin problemin çözümü olduğuna inanmıyoruz. Ortadoğu'ya daha fazla Amerikan askeri göndererek sonunda saha muharebesine tamamen dahil olmak, bu sorunla başa çıkmanın yolu değil. Irak ve Suriye'de alanda muhalif güçlere sahip olmak daha etkili ve sürdürülebilir" değerlendirmesinde bulundu.



Rhodes, Kongre'de uzun süredir bekleyen ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ ile mücadelede istediği yetkinin bir an önce geçmesini istediklerinin altını çizdi.



"Uluslararası toplumda aciliyet hissi yaratabilir"

DAEŞ'in ABD de dahil koalisyon üyelerinin hepsine saldırılarda bulunma hırsı taşıdığını ama şu anda ABD'ye yönelik kesin bir tehdit görmediklerini belirten Rhodes, ABD'de, Avrupa'daki kadar, ülkelerine geri dönen yabancı savaşçı riskinin bulunmadığına işaret etti.



Rhodes, DAEŞ'in ana faaliyet alanı Irak ve Suriye'nin ötesine saldırılar düzenleme isteği nedeniyle yabancı savaşçı tehdide uzun süredir odaklandıklarını dile getirdi.



Paris saldırlarını düzenleyenlerden birinin birçok ülkeyi sığınmacı olarak geçtiğinin hatırlatılması üzerine Rhodes, tüm bunları sığınmacılara mal etmemek gerektiği, çoğunluğunun masum insanlar olduğunu ifade etti.


#daeş
#paris
#operasyon
#abd
il y a 9 ans