|

Dağıstan'ın istiklal savaşı

Dağıstan'ın bağımsızlığı için savaşan mücahitlerin komutanı Şamil Basayev, birliklerini kırmızı alarma geçirdi ve "en uzun, en güç operasyona hazırlanmaları" emri verdi.

Yeni Şafak
00:00 - 17/08/1999 Salı
Güncelleme: 11:30 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Mohaçkale- Dağıstan'ın bağımsızlığı için savaşan mücahit güçlerin komutanı Şamil Basayev, birliklerini dün sabahtan itibaren kırmızı alarma geçirdi ve "en uzun, en güç operasyona hazırlanmaları" emri verdi. İmam Hamzat Bey Operasyonu adı verilen bu saldırı ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmezken, Dağıstan'daki operasyonun birinci aşamasının tamamlandığı, İmam Hamzat Bey'in, ikinci aşama olacağı belirtiliyor. Dağıstan Mücahit Komutanlığı olarak adlandırılan birimin, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de bulunan basın servisince yapılan açıklamada, Basayev'in dün komutanlarını topladığı ve "saldırının 60 saat içinde başlayacağını, kırmızı alarm ilan ettiğini, bu operasyonun, en uzun ve en güç saldırı olacağını söylediği" kaydedildi. Operasyonun tam başlama zamanı ve kapsama alanı açıklanmadı.

Mücahitler 20 Rus askerini öldürdü

Bu arada mücahit gruplar önceki gece çıkan çatışmalarda 20 Rus askerinin öldüğünü, 2'sinin de rehin alındığını açıkladılar. Botlikh bölgesindeki mücahitlerin sürekli takviye edildiği, bölgenin hemen hemen tamamının denetim altında olduğu kaydedildi. Mücahitler, Dağıstan'ın Bothlik bölgesinin yanısıra Çeçenistan sınırındaki Tsumada bölgesinde 5 köyü denetim altında tuttuklarını belirttiler.

Rusya: Operasyonun en önemli aşaması başladı

Rusya Federal Kuvetleri'nin, Dağıstan'ın Botlik bölgesinde yürüttükleri operasyonun en önemli aşamasına başladıkları bildirildi. Operasyonun detayları hakkında bilgi verilmezken, Rus Kara ve Hava Kuvvetleri'nin Dağıstan'da bulunan birliklerinin büyük kısmının operasyona katıldığı kaydedildi. Dağıstan'da, mücahit grupların birçok köyü ellerinde tuttukları Botlikh bölgesine, önceki gece Rus güçlerce bombardıman düzenlendiği bildirildi. Rusya İçişleri Bakanlığı'nın Dağıstan'ın başkenti Mohaçkale'de kurduğu basın merkezinden yapılan açıklamada, Rus güçlerinin Çeçenistan'a giden karayoluna mayın yerleştirdikleri de kaydedildi. Savaş uçakları desteğindeki Rus askerlerinin dün sabah Botlikh bölgesindeki Oslinoie Oukho'da bazı stratejik tepeleri ele geçirdikleri ileri sürüldü. Söz konusu tepelerin mücahitlerin elinde bulunduğu belirtildi. Bu arada, Rusya'dan Dağıstan'a takviye asker ve polis birlikleri gönderildiği bildirildi. Dağıstan'daki Rus güçlerinin hemen hemen her gün takviye edildiği kaydedildi.

Rus saldırıları halkı göçe zorluyor

Dağıstan'ın güneybatısındaki dağlık bölgelerde mücahit gruplara yönelik Rus saldırıları nedeniyle şimdiye kadar 10 binden fazla kişinin bölgeyi terkettiği bildirildi. Dağıstan-Çeçenistan sınırında bulunan ve 10 gündür çatışmalara sahne olan bölgeden kaçanların sayısının Dağıstanlı yetkililerce 8 bin olarak verildi. Çatışma bölgelerinden kaçanların çoğunun başkent Mohaçkale'ye ya da Hazar Denizi kıyısındaki Kaspisk kentine sığındıkları belirtiliyor. Bu kişilerin bazı turistik merkezlerde ya da diğer tesislerde barındırıldıkları kaydediliyor.

Yeltsin: Kafkaslar'da sert önlemler alınacak

Moskova- Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, ülkede olağanüstü hal ilan edeceği yolundaki kaygıların yersiz olduğunu söyledi. Yeltsin dün Kremlin Sarayı'nda yaptığı açıklamada,Kuzey Kafkasya'da ise sert önlemler alınacağını belirterek, "Katı önlemlere başvuracağız. Dağıstan ve diğer Kafkas cumhuriyetlerine düzen getireceğiz" dedi. Başbakanlığa atanan Putin de önceki gece bir TV söyleşisinde, olağanüstü hal uygulaması gerektirecek bir durum olmadığını, yalnızca Kuzey Kafkasya'da çatışma olan bölgelerde özel rejime geçilebileceğini söyledi. Dağıstan'da olağanüstü hal ilanı için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin onay verdiğini belirten Putin, "Ancak bu uygulamaya gerek yok. Dağıstan'daki sorunu olağanüstü bir adım atmadan çözeceğiz. Yalnızca, özel uygulamalar olabilir" şeklinde konuştu.

Çerkezler de kendi cumhuriyetlerini istiyor

Cherkessk- Kuzey Kafkasya Karaçay-Çerkez Özerk Cumhuriyeti, Rusya Devlet Başkanı Yeltsin'e, kendi cumhuriyetlerini kurmak istediklerini bildirdiler. Çerkezler, 1957 yılına kadar Stavropol Bölgesi'nin bir parçası olarak varlığını sürdüren Çerkez cumhuriyetinin tekrar kurulması için girişimlerde bulunma kararı aldı. Bu arada, Karaçay-Çerkez özerk cumhuriyetin Yüksek Mahkemesi başkanlık seçimleri sonucunun tekrar incelenmesine devam ediyor. Geçen mayıs ayında yapılan oylamada, Karaçay Türkü olan Rusya eski Kara Kuvvetleri Komutanı Vladimir Magamedoviç Semenov'un oyların yüzde 75'ini alarak seçimi kazandığı ilan edilmiş, ancak diğer başkanlık adayı Başkent Cherkessk'in Belediye Başkanı Çerkez asıllı Stanislav Derev oylama sonuçlarına itiraz etmişti. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce