|

Dağlar ateş topuna döndü

Makedonya ordusu, Arnavut gerillalara karşı tanklı saldırıya geçti. Kalkandere dağları ateş topuna dönerken göç dalgası da başladı. Kapıkule'yi son on günde 5 bin Makedon geçti.

.
00:00 - 21/03/2001 Çarşamba
Güncelleme: 17:35 - 10/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Dağlar ateş topuna döndü
Dağlar ateş topuna döndü

Makedonya ordusu, Makedonya-Kosova sınırındaki çatışmaların ardından Kalkandelen'de (Tetova) Arnavut militanlara yönelik operasyon başlattı. Bölgedeki AFP muhabirine demeç veren ordu sözcüsü, ordunun

Kalkandelen tepelerinde yerel saatle 16.00'da (TSİ 17.00) "Arnavut militanlara" yönelik operasyon başlattığını açıkladı. Makedonya ordusundan yapılan açıklamada Kalkandelen'de yürütülen operasyonda tankların kullanıldığını bildirdi. Görgü tanıkları, Kalkandelen'in güneybatısında dağlık bölgede tank atışı olduğunu kaydetti. Bölgedeki bazı evlerden ve ormandan duman yükseldiği belirtiliyor.

Tanklar kullanılıyor

Tankların girdiği alanın, şimdiye kadar özel polis güçlerinin kullandığı alandan daha geniş olduğu kaydediliyor. Bölgedeki AFP muhabirine demeç veren ordu sözcüsü Blagoya Markovski de, TSİ 17.00'da başlayan operasyon sırasında bölgedeki sivillerin hayatını tehlikeye atmamak için ellerindeki tüm imkanları kullandıklarını belirtti. Yetkililer, Kalkandelen'e önceki gün sevkedilen yüzlerce asker, cephane ve 10 adet Sovyet yapımı tankın nihai saldırı için olduğunu belirtiyorlar.

Sağduyu çağrısı

Makedonya'daki önde gelen iki Arnavut partisinin, Kosova'dan sızan Arnavut militanlara silahlarını bırakmaları ve evlerine dönmeleri çağrısında bulunduğu bildirildi. Avrupa Birliği kaynaklarının açıklamalarına göre, Makedonya'daki önde gelen iki Arnavut partisi, ülkenin Kosova sınırında Makedon güvenlik güçleriyle Arnavut militanlar arasındaki çatışmayı kınayan bir bildiriye, AB Dış Politika ve Ortak Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana önünde imza attılar.

Türkiye'ye göç başladı

Kosova-Makedonya sınırında, Arnavut militanlar ile Makedon güvenlik güçleri arasında başlayan çatışmalar nedeniyle, Edirne'nin Kapıkule Sınır Kapısı'ndan son 16 saatte 658 Makedon giriş yaparken, bu rakam son 10 günde 4 bin 986 olarak gerçekleşti. Yine 10 günde, 2 bin 648 kişi ülkelerine geri döndü. Alınan bilgiye göre, son günlerde Makedonların Türkiye'ye gelişlerinde artış gözleniyor. Türkiye'ye gelen Makedonlara vize uygulanmadığını belirten yetkililer, "Makedonlar, ülkemize turist olarak geliyor. Pasaport işlemlerini yaptırarak giriş yapan Makedonlar, ülkemizde yasal olarak iki ay kalabiliyorlar"dedi.


23 yıl önce