|

Darbeci Temer’e yolsuzluk soruşturması

Dilma Rousseff’i Parlamento darbesi ile koltuğundan indirerek yerine geçen Michel Temer’in başı yolsuzluk soruşturması ile dertte. Temer’in kendisi ve kabinesi tüm Latin Amerika kıtasını sarsan ve 11 ülke tarafından soruşturulan Odebrecht yolsuzluk skandalına karışmakla suçlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2017 Salı
Güncelleme: 07:00 - 7/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Michel Temer
Michel Temer

Brezilya Başsavcısı Rodrigo Janot'un bu hafta, sivil darbe ile Brezilya Devlet Başkanı olan Michel Temer'in kabinesindeki bakanlar hakkında yolsuzlukluk soruşturması yürütmek üzere Yargıtay'dan izin isteyeceği iddia edildi. Temer, Brezilya eski Devlet Başkanı Dilma Rousseff'i Parlamento darbesi ile koltuğundan uzaklaştırmıştı.



Folha de S. Paul gazetesine göre Başsavcı Janot'un başvurusu, Temer'in kabinesindeki Devlet Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Eliseu Padilha ile Altyapı ve Özellştirmeden sorumlu bakan Wellington Moreira Franco'yu kapsıyor. Janot'un soruşturmaya Temer'i de dahil etmek istediği belirtiliyor.



Padilha ve Franco ile iddiların kaynağını, inşaat şirketi Odebrecht'in devlet ilişkileri biriminin eski yöneticisi Claudio Melo Filho'nun ifadesi oluşturuyor. Filho'nun ifadesi daha önce medyaya sızmıştı. Brezilya'da yapılan yorumlar, dev inşaat şirketinin yetkililerinin yeni itirafları ile halihazırda halk nezdinde itibarı dip yapan Temer'i daha zorlu günler beklediği yönünde.



3,5 MİLYAR DOLAR CEZA ÖDEYECEK


Brezilya'da inşaat firması Odebrecht ve petrokimya şirketi Braskem, aralık ayında, birçok ülkede hükümet yetkililerine rüşvet verdikleri iddialarıyla ilgili varılan anlaşma çerçevesinde 3,5 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti. Petrobras soruşturmasında adı geçen Odebrecht firmasının eski başkanı Marcelo Odebrecht, mart ayında 19 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.



11 ÜLKE SORUŞTURUYOR


Brezilyalı dev inşaaat şirketi Odebrecht'in Latin Amaerika kıtasını etkileyen dev rüşvet çarkını 11 ülke soruşturuyor. Şubat ayında Brezilya'da bir araya gelen Arjantin, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Panama, Peru, Portekiz, Şili ve Venezuela cumhuriyet savcılığı temsilcileri, “Brasilia Yolsuzluğa Karşı Uluslararası Hukuki İş Birliği Deklarasyonu”nu imzalamıştı. Açıklamayı ülkeler adına Brezilya Başsavcısı Janot yapmıştı.


#Dilma Rousseff
#Michel Temer
#Brezilya
7 yıl önce