|

Darfur'a BM - AU gücü yerleşiyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Sudan'ın sorunlu Darfur bölgesine Afrika Birliği (AU)-BM ortak gücünün yerleştirilmesine karara bağladı.

Cihan
00:00 - 1/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 14:06 - 1/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Darfur'a BM - AU gücü yerleşiyor
Darfur'a BM - AU gücü yerleşiyor

Konsey 1760 numaralı kararı kabul etti. Karar çerçevesinde Darfur'a 26 bin kişilik ortak bir güç yerleşecek.

Bölgede bulunan 7 bin kişilik AU birliğinin yetersiz kaldığı gerekçesiyle ortak güç yerleştirilmesi isteniyordu. Uzun görüşmelerin ardından Hartum yönetiminin de izin vermesi ile sorunlu bölgeye ortak güç yerleşecek. Gücün ismi UNAMID olurken 12 aylık görev süresi bulunuyor. BM Güvenlik Konseyi'nin en çok asker göndereceği görev UNAMID olacak. Görev çerçevesinde Ekim ayında askerler Darfur'a gönderilmeye başlayacak.

HARTUM MEMNUN

Hartum yönetimi, Güvenlik Konseyi'nin kararından memnun olduğunu açıkladı. Sudan'ın Londra Büyükelçisi Ömer Sidding, kararı "doğru yönde atılmış iyi bir karar" olarak nitelendirirken Güvenlik Konseyi'nin Darfur'daki Afrika Birliği askerlerine yardım etmesini bizzat Sudan'ın istediğini söyledi. BBC'ye konuşan Sidding, "Afrika Birliği'nin ne kaynağı var ne de yetişmiş elemanı. BM ve uluslararası toplumun Afrikalı askerlere yardım etmesini biz istedik." şeklinde konuştu.

Sudan'ın BM Büyükelçisi Abdülmahmud Abdülhalim Muhammed, Güvenlik Konseyi'nin kararını inceleyip düşüncelerini açıklayacaklarını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, ortak güç kararını "tarihi ve emsalsiz" diye nitelendirirken Hartum yönetiminin Güvenlik Konseyi kararlarına uymaması halinde yaptırımların olabileceğini belirtti.

FRANSA: "ASKER GÖNDERMEYE HAZIRIZ"

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Darfur'a asker göndermeye hazır olduklarını söyledi. Asker gönderebileceklerini yetkililere ilettiklerini belirten Kouchner, "Gücün bir kısmı, Afrikalılardan oluşacak." vurgusunu yaptı. Bu arada, Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi de, "Bu ortak bir çabanın sonucu. Karara uyulmalı. Kararın doğru uygulanması çok önemli." dedi.

ALMANYA ASKER GÖNDERMEYECEK

Almanya, Darfur'a asker göndermesini "pek mümkün olmadığını" açıkladı. Hükümet sözcüsü Thomas Steg, "Almanya Dışişleri Bakanı, 'Almanya'nın asker göndereceğini pek sanmıyorum' demişti. Balkanlar, Kosova ve Afganistan'daki katkılarımız nedeniyle UMAMID'e asker göndermemiz pek mümkün değil." şeklinde konuştu.

17 yıl önce