|

Demir Leydi hayatını kaybetti

Neo liberal ekonominin ilk ve en etkili uygulayıcılarından biri olarak bilinen eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher öldü.

yenisafak.com.tr. / DIŞ HABERLER SERVİSİ
00:00 - 8/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 14:56 - 8/04/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Demir Leydi hayatını kaybetti
Demir Leydi hayatını kaybetti

İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher 87 yaşında hayatını kaybetti.

'Demir Leydi' lakaplı Thatcher'ın vefatı dolasıyla, İngiltere'nin başkenti Londra'daki evinin önü ziyaretçi akınına uğruyor. Thatcher'ın vefatının ardından, başkent Londra'nın Victoria semti yakınındaki evinin önünü çok sayıda kişi ziyaret ediyor ve çiçekler bırakıyor. Basının da vefat haberinin ardından akın ettiği evin bulunduğu sokakta, birkaç polis memuru görev yapıyor.

İngiltere'nin eski Başbakanı'nın evine bırakılan çiçeklerin bazılarında "Huzur içinde Yat", "En büyük İngiliz lideri, İngiltere'yi sen değiştirdin" gibi notlar yazıyor. Bu arada, İngiltere Başbakanlığı'ndaki Birleşik Krallık bayrağı, Thatcher'ın vefatı dolayısıyla yarıya indirildi.

Thatcher'ın cenaze töreninin Londra'daki Aziz Paul's Katedralinde düzenlenmesi beklenirken, törenin ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı.

Margaret Thatcher kimdir

13 Ekim 1925'de dünyaya gelen Margaret Thatcher, siyasete gençlik yıllarında ilgi duydu. Genç yaşta üye olduğu Muhafazakar Parti'de 1975 yılında genel başkanlığa seçildi. 1979 yılındaki seçimlerde elde ettiği seçim zaferi ile İngiltere başkanlığı koltuğuna oturan Thatcher, 11 yıl boyunca aralıksız olarak ülkesini yönetti.

Başbakanlığı döneminde özellikle ekonomik alanda köklü değişikliklere imza atan Demir Leydi, özelleştirme ve serbest pazar ekonomisinin destekleyen politikaları hayata geçirdi. Kendisi neo-liberal ekonomi politikaların ilk ve en etkili isimlerinden biri olarak kabul edilir.

Thatcher döneminde İngiltere'nin dış politikası özellikle Soğuk Savaş kapsamında Doğu Bloğu ülkeleriyle mücadele kapsamında gelişti.

11 yıl önce