|

Demokrasi düşmanısınız

16 Nisan 2017 referandumunda Türk vatandaşlarına yönelik seçim çalışmalarını engelleyen Avrupa ülkeleri, 24 Haziran için de sıraya girdi. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’dan sonra Hollanda Başbakanı Mark Rutte de seçim propagandası yapılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. AB Bakanı Ömer Çelik, “Demokratik değerlere yaslanmıyorlar, ırkçılara selam gönderiyorlar” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2018 Pazar
Güncelleme: 02:46 - 22/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz - Hollanda Başbakanı Rutte
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz - Hollanda Başbakanı Rutte

Türkiye, 24 Haziran’da tarihi seçim için sandığa gitmeye hazırlanırken, Hollanda’nın başını çektiği ülkeler, Avrupa’da yaşayan Türk seçmenlerinin demokratik haklarını kullanmalarını engellemek için harekete geçti. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un Türk politikacıların Avusturya’da kampanya yapmalarının engelleneceğini açıklamasının ardından Hollanda Başbakanı Mark Rutte de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’li bakanların ülkesinde seçim propagandası yapılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

KAMU DÜZENİ BAHANESİNE SIĞINDI

Türk politikacıların seçmenlerle buluşmasının “kamu düzeni için tehdit oluşturacağını” iddia eden Rutte, Türk politikacılarının kampanya talebini, “istenmeyen bir durum” olarak nitelendirdi. Rutte, geçen yıl yapılan anayasa değişikliği referandumunda olduğu gibi, engelleme çabasında bulunacaklarının açık işaretini verirken, erken seçim öncesi de Türk hükümet üyelerini Hollanda’da görmek istemediklerini ifade etti.

‘ÖZGÜRLÜK VAR AMA O KADAR DEĞİL!’

Türk bakanların ziyaretinin, 2017 Mart’ında olduğu gibi kamu düzenini bozacağını iddia eden Rutte, Türkiye kökenli seçmenlere baskı uygulanmasını da önlemek istedikleri gibi tuhaf bir savunmaya gitti. Seçim kampanyasının Türkiye odaklı olarak yürütülmesi gerektiğini savunan Hollanda Başbakanı, “Dışarıdan sorun ithal etmek istemiyoruz” dedi. Rutte, “Gerçek şu ki, konuşma ve toplanma özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğümüz var, ama bu sınırsız değil” dedi. Hollanda hükümetinin, bu konuda Türkiye’ye henüz resmi bir bildirimde bulunmadığı belirtiliyor.


Kaya’yı sınırdışı etmişlerdi

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında yapılan referandumla Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi benimsenmişti. Bu referandum öncesinde Türk bakanlar, Hollanda ve Almanya gibi büyük Türk toplumlarının bulunduğu ülkelerde seçim çalışmaları yapmıştı. Avrupa ülkeleri ise, Türk politikacılara engel olma yarışına girmişti.

ÇAVUŞOĞLU’NUN UÇAĞI ENGELLENDİ

Hollanda, geçen yıl Türk seçmenlerle buluşmak isteyen Türk bakanlara izin vermemişti. 11 Mart 2017 tarihinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni verilmemişti. Almanya’dan karayoluyla Rotterdam’a geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da, “istenmeyen kişi” ilan edilerek, polis eşliğinde sınır dışına çıkarılmıştı.


MİLYONLARCA TÜRK SEÇMEN AVRUPA’DA

Bu gelişme, Türkiye-Hollanda ilişkilerinde diplomatik krize yol açtı. Hollanda’nın yanısıra Almanya ve Avusturya hükümetleri de, Türk bakanların referandum kampanyası yapmasına izin vermemişti. Bu gelişme Ankara ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında diplomatik krize sebep olmuştu. Avusturya’da yaklaşık 350-500 bin arasında Türk yaşarken Almanya’da 5 milyon ve Fransa’da da 1 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Hollanda ve İngiltere’de de yaklaşık 500 bin Türk’ün yaşadığı tahmin ediliyor.

ALMANYA DA ÇAĞRI YAPTI

Almanya, 24 Haziran seçimleri için de Türk politikacıların kampanya yapmasına sıcak bakmıyor. Başta iktidar ortağı Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) olmak üzere, bir çok siyasi parti Türk politikacıların propagandasının engellenmesi çağrısı yapıyor.


Viyana özel yasa bile çıkardı

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Türk politikacıların Haziran ayında yapılacak seçim öncesinde Avusturya’da kampanya yapmalarının engelleneceğini söyledi.

‘BUNLARA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Kurz, “Erdoğan’ın önderliğindeki Türkiye, Avrupa’daki Türk kökenli toplulukları yıllardır kendi çıkarına kullanıyor. Avusturya’daki Türk seçim kampanyaları istenmiyor ve biz bunlara daha fazla izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı. Kurz, Avusturya’nın bütün Türk siyasi partilerinin seçim kampanyası etkinliklerine engel olacağını da söyledi.

BU TAVIR İLK DEĞİL

Geçen yıl Türk bakanların seçim kampanyası yapmasına izin verilmemiş ve bir yasa çıkarılmış, Viyana hükümetine yabancı ülkelerin siyasi buluşmalarına müdahale etmesinin önü açılmıştı.

Irkçılara selam gönderiyorlar

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlerle ilgili Avusturya ve Hollanda Başbakanlarının ülkelerindeki propaganda faaliyetlerine getirmiş oldukları kısıtlamalara tepki gösterdi. Twitter’dan açıklamalarda bulunan Çelik, “Avusturya’yı Hollanda takip etti. Bir yandan en temel demokratik hakların kullanımını engelliyorlar bir yandan da ‘Türkiye’deki demokratik gelişmeler olumsuz yönde gidiyor’ diyorlar. Demokrasinin kendisine karşı yapılan ikiyüzlülüğü şikayet hakkı olsaydı ilk bu tavırları üreten siyasetçilere dava açardı” ifadelerini kullandı.

DEMOKRASİ ZEHİRLENİYOR

Bakan Çelik, “Avusturya Başbakanı ve Hollanda Başbakanı açıktır ki bu kararları alırken demokratik değerlere yaslanmıyorlar, Türkiye düşmanı ve ırkçı siyasal hareketlere selam gönderiyorlar. Avusturya ve Hollanda bu yaklaşımlarıyla kendi ülkelerindeki demokratik değerleri zehirliyorlar” ifadelerini kullandı.

#Hollanda
#Avusturya
#Irkçılık
#Politika
6 yıl önce