|

Devrime kurşun

Arap Baharı'nın çıkış noktası olan Tunus, devrimden 2 yıl sonra yine karıştı. Muhalif lider Belıyd dört kurşunla öldürüldü. Muhalefet genel grev çağrısı yaptı, sokağa inen binlerce kişi polisle çatıştı. Siyasiler ise 'Bu suikast devrime saldırı' dedi.

Tunus
00:00 - 7/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 00:28 - 7/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Devrime kurşun
Devrime kurşun

Arap dünyasında dinamo etkisi yapan isyanların başlangıç noktası olan Tunus, yeniden hareketli günler yaşıyor. Marksist-Leninist temelli bir hareket olarak nitelendirilen Demokrat Yurtseverler Partisi'nin Genel Sekreteri Şükrü Belıyd, dün sabah evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Muhalif liderin ensesine ve başına dört kurşun sıkan saldırganların olay yerinden motosikletle hızla uzaklaştığı iddia edildi.

BAKANLIĞA YÜRÜDÜLER

Muhalif politikacıya yapılan suikastı kınayan Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali, saldırganların dört el ateş ettiğini belirtti. Belıyd'e yapılan saldırının Tunus devrimine yapılan bir suikast olduğunu söyleyen Cibali, 'Katiller onu susturmak istediler' diye konuştu. Muhalif liderin öldürülmesi sonrasında binlerce kişi, İçişleri Bakanlığı'nın önünde toplandı. Hükümet karşıtı sloganlar atan grup, 'Hükümet nerde?', 'Utan, utan Şükrü öldü!', 'Hükümet istifa' diye bağırdı.

BAŞBAKAN HÜKÜMETİ DAĞITTI

Sol muhalefet koalisyonu Halk Cephesi Bloku ise grev çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Moncef Merzuki Fransa gezisini yarım bırakırken, Başbakan Hamadi Cibali kabineyi feshetti ve küçük bir teknokratlar hükümeti kuracağını açıkladı. Uzmanlar, saldırının arkasında koalisyon hükümetinden rahatsız olan iç ve dış güçleri işaret ederken, eylemi El-Kaide ya da Selefi grupların gerçekleştirme ihtimali de dile getiriliyor. Tunus devrimi, Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin 14 Ocak 2011'de ülkeden kaçmasıyla sonuçlanmıştı.


11 yıl önce