|

Dilencinin günlük kazancı 200 lira

Cihan
00:00 - 13/08/2009 Perşembe
Güncelleme: 11:36 - 13/08/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Dilencinin günlük kazancı 200 lira
Dilencinin günlük kazancı 200 lira

Danimarka'da dilenciler başta Kopenhag olmak ülkenin büyük şehirlerinde otobüs durakları, metro ve tren istasyonlarında dileniyor. Ellerinde tuttukları plastik bardaklarla yardım isteyen dilencilerin haftalık kazancının 6 -7 bin kronu (Bin 200 - Bin 400 TL) bulduğu ifade ediliyor. Ülkelerinde ayda kazandıklarının iki katını haftada kazanan dilenciler hayatlarından memnun olurken, sadece dilenmedikleri kapkaç yaptıkları ve sahte ürün sattıkları polis raporlarına geçti.

Kopenhag Emniyeti'nden Mogens Lauridsen, dilencilerin ülkeye organize bir şekilde geldiğini ifade ederek, "Otobüslerle gelip ülkeye dağılıyorlar. Bir hafta kaldıktan sonra tekrar dönüyorlar. Yaptığımız araştırmalar sonunda günlük ortalama bin kron kazandıklarını tespit ettik" açıklamasını yaptı. Kopenhag'ın kalabalık istasyon veya caddelerinde dilenen bir kişinin aylık en az 28 bin kron kazandığı tahmini yapılıyor. Mogens Lauridsen, dilencilerin kazandıkları paranın oldukça yüksek olduğuna ancak krallar gibi yaşamadıklarını ifade ederek, "Elbette bu insanlar açlık sınırında da yaşamıyorlar. Her şeyden önce Danimarka kanunlarına göre dilencik yasadışı. İnsanlar dilenciye para vererek, bunun daha da yaygınlaşmasına yol açıyor" uyarısında bulundu. Dilenmek yasak olduğu için polis yakaladığı dilenciye önce uyarı cezası veriyor. İkinci kez polis bir dilenciyi yakalarsa hapse atıyor. Ancak şehrin sokaklarında boy gösteren yüzlerce dilencinin varlığına rağmen bugüne kadar hapse atılan dilenci bulunmuyor. Mogens Lauridsen, dilencilerin çok organize hareket ederek polise yakalanmadığına işaret ederek, "Bir bölgede en fazla bir hafta kalıp, yer değiştirerek polise ikinci kez yakalanıp hapse girmekten kurtuluyorlar" diye konuştu.

Yapılan araştırmalar sonunda ise, dilencilerin organize bir şekilde hareket ettikleri ortaya çıktı. Dilenmeyi daha çok kadınlar yaparken, erkekler kapkaç, mağazalardan giyim ve yiyecek çalmak, sahte para bozdurmak gibi suçları işliyor.

Dilencilerin mekanı ise daha çok tren ve metro istasyonları. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu yerleri mesken tutan dilencilerin tren içlerine girmeleri yasak. Fakat bir çok dilencinin banliyö trenlerinde dilenerek yolcuları rahatsız etmesiyle devlet demiryolları DSB harekete geçti. Dilencilere para verilmemesi ve tren içinde dilenenlerin görevlilere bildirilmesini isteyen DSB, kuralı ihlal edenler hakkında cezai işlem yapıyor.

15 yıl önce