|

Din değil siyaset

Dünyaca ünlü yayın kuruluşu BBC'nin 3 Kasım-29 Ocak arasında 28 bin kişi üzerinde yaptırdığı dev ankette, katılımcıların yüzde 52'si empoze edildiği gibi Batı ve İslam medeniyetlerinin çatışacağına inanmıyor. Yüzde 28'ine göre ise çatışma kaçınılmaz

Tahran
00:00 - 20/02/2007 Salı
Güncelleme: 01:41 - 20/02/2007 Salı
Yeni Şafak
Din değil siyaset
Din değil siyaset

İngiltere'nin dünya çapındaki yayın kuruluşu BBC, ses getiren anketlerine devam ediyor. Son olarak ABD'nin küresel imajı konusunda yaptığı anket ile yankı uyandıran BBC, bu kez, 1990'lardan bu yana gündemdeki yerini koruyan medeniyetlerarası çatışma konusunu yaptırdığı dev anketle masaya yatırdı.

BBC'nin Türkiye dahil 27 ülkede yaptırdığı kamuoyu araştırması, İslam'la Batı arasındaki ilişkilerin geleceğine dair iyimser işaretler verdi. İngiliz Yayın Kurumu BBC'nin GlobeScan kamuoyu yoklama şirketine yaptırdığı, 27 ülkeden 28 bin kişinin katıldığı ankete göre, gerek Müslümanlar gerekse Müslüman olmayanların çoğu bir medeniyetler çatışmasının mümkün olmadığını düşünüyor. Her ülkeden en az bin kişinin katıldığı araştırmada, katılımcıların yüzde 56'sı iki kültür arasında olumlu bağlar gördüklerini açıklarken, yüzde 28'i ise İslam ve Batı dünyaları arasında kültür ve din farklılığından dolayı çatışma yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.


'HOŞGÖRÜSÜZ AZINLIKLAR'

Katılımcıların çoğu, 'medeniyetler çatışması' kavramının, din ya da kültürle değil, politik nüfuzla bağlantılı olduğunu düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 52'si, Batı dünyasıyla İslam dünyası arasında başgösteren gerilimlerin siyasi nitelikli olduğuna inanıyor ve katılımcıların yüzde 58i, 'hoşgörüden yoksun azınlık gruplarını' gerilimi tırmandırmakla suçluyor. Araştırma sonuçlarında yalnızca tek ülkede çoğunluk gerilimin din ve kültür farklılığından kaynaklandığını düşünüyor.


NİJERYA FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Hıristiyan ve Müslüman gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanan Nijerya'da halkın yüzde 56'sına göre çatışmalar kültür ve din farklılığından kaynaklanıyor. Araştırma raporunda, Nijerya'da ortaya çıkan bu sonucun endişe verici olduğu kaydedilirken, farklı etnik ve dini grupların yaşadığı Lübnan'da ise çok farklı bir sonuç alındığına dikkat çekiliyor. Lübnanlıların yüzde 78'ine göre siyasi nedenler, Doğu ve Batı arasında yaşanan gerginliği artırıyor. Lübnanlılar, aynı zamanda, yüzde 68'lik bir çoğunlukla, iki dünya arasında uzlaşı sağlanabileceği görüşünde. LONDRA



İran'dan ABD'ye gözdağı

Nükleer programından geri adım atmayan İran, 'İktidar' adı verilen yılın en büyük askeri tatbikatına başladı. 16 eyalette üç gün sürecek tatbikatta aralarında “Fecr-3, Fecr-5 ve Zilzal”ın da yer aldığı 750 adet füze kullanılacak


Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın önceki gün Tahran'a yaptığı ziyarette, açıklamaları ile ABD'ye bir kez daha meydan okuyan İran, ülke genelinde geniş çaplı kara tatbikatı başlattı. Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi, “İktidar” isimli tatbikatın son bir yıl içindeki tatbikatların en büyüğü olduğunu söyledi. Ülkenin 16 eyaletinde dün başlayan tatbikatın üç gün süreceğini belirten Zahedi, 3 aşamada yapılacak tatbikata 20 piyade tugayının katılacağını ve değişik modellerde 750 kadar füze kullanılacağını belirtti.

YENİ SİLAHLAR DENENECEK

Tuğgeneral Zahedi tatbikatta, farklı menzillerdeki “Fecr-3”, “Fecr-5” ve “Zilzal” füzelerinin deneneceğini bildirdi. Devrim Muhafızlarının hava ve deniz kuvvetleri, bu ayın ilk haftasında, Basra Körfezi ve Umman Denizi'nde iki günlük tatbikat düzenlemişti. Tatbikatta, Rusya'dan alınan TOR-M1 füze savunma sistemleri ile “Raad” isimli orta menzilli (350 km) füze denenmişti.



17 yıl önce